Hlavní obsah

Moskevský synodální chór vystoupí na Velehradě

Novinky, Petra Svěráková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velehradská bazilika zažije 20. listopadu další slavnostní akci v rámci oslav 1150 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Foto: archiv agentury Velryba

Moskevský synodální chór

Článek

V tento den se uskuteční koncert pravoslavného Moskevského synodálního chóru – duchovního pěveckého sboru, který má v Rusku jedno z nejvyšších renomé po stránce umělecké i duchovní. Hudba pravoslavných chórů v nádherném prostředí velehradské baziliky bude pro diváky atraktivním zážitkem a zajisté i příjemným naladěním do nadcházejícího období adventu.

Moskevský synodální chór v rámci svého českého turné vystoupí na Velehradě a také ve Znojmě a v Brně. Kromě cyrilo-metodějského výročí tato akce připomene rovněž 1025. výročí přijetí křesťanství na Rusi.

Možnost být u této výjimečné hudební události mají všichni zájemci – vstupenky jsou k dostání v obvyklých předprodejích v sítích Ticketpro a Ticketportal. Pořadatelem akce, nad níž převzal záštitu hejtman MVDr. Stanislav Mišák, je Zlínský kraj. Výtěžek ze vstupného bude věnován na charitativní účely prostřednictvím tradičního Novoročního koncertu Zlínského kraje.

Moskevský synodální sbor je jedním z nejstarších profesionálních sborů v Rusku. Byl založen v Moskvě v roce 1721. V roce 1917, kdy byl obnoven patriarchát, si chór zachoval svůj již historický název. Na Velikonoce v roce 1918 byly kremelské chrámy uzavřeny, synodální škola zrušena a sbor přestal existovat. Poválečné roky přinesly určité uvolnění ze strany moci ve vztahu k církevnímu zpěvu.

Významnou událostí se stal koncert Patriarchova sboru pod řízením V. S. Komarova se sólisty Velkého divadla I. S. Kozlovským a N. D. Špillerem, který se uskutečnil 16. června 1948 ve Velkém sálu Moskevské konzervatoře. V roce 1965 provedl Státní akademický ruský sbor SSSR pod vedením A. V. Svešnikova jeden z nejlepších záznamů Celonočního bdění S. V. Rachmaninova. I to byla důležitá událost pro symbolické udržení kontinuity historie sboru.

Na jaře roku 2009 jmenováním děkana chrámu „Útěchy všech trpících“ metropolity Ilariona (Alfejeva) vznikla idea obnovy sboru, kdysi po celé Moskvě tak známého. V den vzpomínky světce Moskevského Petra, 3. ledna 2010 po bohoslužbě v Uspenském chrámu, kde zpíval celý sbor, Patriarcha moskevský a celé Rusi Kirill požehnal obrodě historického jména Moskevského Synodálního chóru jeho církevního kolektivu pod vedením Alexeje Puzakova. Cílem sboru je uchování a rozvoj nejlepších tradic bohoslužebního církevního zpěvu v moskevských chrámech a popularizace tohoto umění v nejširších vrstvách společnosti.

Koncert na Velehradě bude výjimečnou událostí, a to jak po stránce kulturní, tak také duchovní. Uskuteční se 20. listopadu od 19.00 hodin. Vstupenky jsou již v prodeji. S ohledem na omezenou kapacitu doporučují pořadatelé jejich včasný nákup.

Předprodej: www.ticketpro.cz , www.ticketportal.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám