Hlavní obsah

Moravskou bránou vede nová cyklotrasa. Zájemci po ní dojedou až do pravěku

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskou bránu protíná od března nová cyklotrasa. Na 70 kilometrů dlouhé trase čekají na cyklisty stanoviště, věnované historii. Cyklotrasa Na kole do minulosti Moravskou bránou vznikla díky iniciativě Přerova, Lipníku nad Bečvou, Hranic a Hranické rozvojové agentury.

Foto: Město Přerov

Zastávkou na cyklotrase Moravskou branou je i monumentální hrad Helfštýn

Článek

"První zastavení je v Přerově-Předmostí, kde je jedna z nejvýznamnějších pravěkých lokalit „lovců mamutů“ v Evropě. Další informační tabule je pod hradbami pod přerovským zámkem,“ uvedla Pavla Roubalíková z přerovského magistrátu.

Do pravěku se cyklisté dostanou i v okolí Lhoty a Hlinska. Obě lokality představovaly z hlediska loveckých strategií před 40 až 20 tisíci lety významnou oblast, neboť umožňovala kontrolu údolí Moravské brány, kudy podél toku řeky Bečvy pravidelně migrovala stáda velkých zvířat.

Za zastávku stojí i Týn nad Bečvou, nad nímž se tyčí největší hrad v České republice Helfštýn. Cykloturista se právě tady dozví méně známé informace o předhradí, které je proloženo velkým množství valů a opevnění.

Cyklotrasa pak pokračuje do Ústí u Hranic, kde turisty čeká hradiště – takzvaný Hradištěk. „Z jedné strany nepřístupný sráz, z druhé strany důmyslné opevnění, které tu od devátého do dvanáctého století zajišťovalo lidem bezpečný život,“ podotkla Pavla Vaculová z Hranické rozvojové agentury.

Cyklisté se mohou dále vydat po značené trase přes areál lázní Teplice nad Bečvou, nad nimiž se tyčí pozůstatky po hradu Svrčov, který zažil dobu své největší slávy ve 14. až 16. století.

Trasa pokračuje přes město Hranice, které se pyšní nádherným historickým centrem. Za vidění stojí renesanční zámek, barokní chrám Stětí svatého Jana Křtitele, množství měšťanských domů a další pamětihodnosti.

Cyklostrasa dále vede po pravém břehu Bečvy do kopců přes Hrabůvku až do Podhoří. „Právě tady byl od 13. do 15 století budován hrad Drahotuš – naši předci ho stavěli na strategickém místě s širokým výhledem do Moravské brány. Nyní tu návštěvníci uvidí jen pozůstatky zříceniny hradu,“ podotkla Pavla Vaculová. Posledním zastavením na trase je město Lipník nad Bečvou, kde archeologické nálezy dokázaly osídlení už během Velkomoravské říše.

Celá cyklotrasa má sedmdesát kilometrů, pro méně zdatné cyklisty se však dá rozdělit na dva okruhy Přerov – Lipník nad Bečvou a Lipník nad Bečvou – Hranice. K lepší orientaci slouží mapa a informační leták, které jsou k dispozici v informačních centrech a dalších turistických cílech regionu.

Vybudování nové cyklotrasy přišlo na bezmála sedm set tisíc korun. Osmdesát pět procent výdajů bude hrazeno z dotace Fondu mikroprojektů Euroregionu Praděd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám