Hlavní obsah

Moravskoslezští orientační běžci sněmovali v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci 20 oddílů a klubů věnujících se orientačnímu sportu se v sobotu 9. února sešli v Ostravě, aby zhodnotili minulou sezónu a připravili se na sportovní rok 2013.

Foto: Josef Zajíc

Zimní závod v Těrlicku u Havířova 26.1.2013

Článek

V Moravskoslezském kraji aktivně pracuje 20 oddílů a klubů orientačních sportů sdružujících 752 registrovaných závodníků. Svaz orientačních sportů sdružuje čtyři základní odvětví: lyžařský orientační běh - LOB, pěší orientační běh - OB, orientační sport na kolech - MSBO a triál - orientační sport pro vozíčkáře.

Předseda Krajského svazu orientačních sportů Moravskoslezského kraje Martin Schuster (Opava) shrnul aktivitu v minulé sezóně a vyzdvihl dobré výsledky a úspěchy v mládežnických kategoriích ve všech čtyřech odvětvích.

Při krajském svazu orientačních sportů Moravskoslezského kraje pracují pod vedením Martina Kovaříka z Třince dvě skupiny mladých závodníků. Pro nejlepší je zřízeno Sportovní centrum dětí, ve kterém jsou závodnice a závodníci od deseti do čtrnácti let. Podle výsledků z roku 2012 bylo do tohoto centra zařazeno 26 dětí. Dále pracuje Sportovní centrum mládeže. Zde je sledováno třináct nejlepších dorostenek a dorostenců.

S mládeží sportovní oddíly orientačního běhu pracují také formou pořádání náborových závodů a akcí pro děti základních a středních škol. V roce 2012 byly ve všech okresech Moravskoslezského kraje uspořádány Dny orientace v přírodě a postupové závody Přeboru škol 2012. V této oblasti má kraj vynikající úspěchy. Téměř ve všech okresech se pořádají několikakolové základní závody, z nichž se postupuje do krajského finále. Soutěž končí celostátním finále Přeboru škol v orientačním běhu.

Vedle Vrbna, Opavy a Ostravy je dominantní práce s mládeží i v Třinci. Zde v TJ TŽ Třinec oddílu orientačních sportů pracuje trenérka Anna Gavendová. V roce 2002 a 2004 byla vyhlášena Trenérkou roku Moravskoslezského kraje. Ještě jako československá reprezentantka byla příkladem pro mládež. Za 14 let od roku 1970 reprezentovala 225krát Československo, mj. devětkrát na mistrovstvích světa, odkud přivezla 4 bronzové medaile.

Do reprezentace přivedla čtyři závodnice z Třince: Janu Cieslarovou-Brukovou, která je první mistryní světa na krátké trati. Mistrovství se konalo v roce 1991 v Mariánských Lázních, závodí a spolupracuje v oddíle v Třinci, Marcelu Kubátkovou-Kilarskou, nyní půsodící  v Praze, Hanu Doleželovou, nyní v Anglii, a  Majku Honzovou-Kovaříkovou. Ta je dnes trenérkou orientačního běhu  a učitelkou na místní základní škole.

V Třinci v roce 2012 uspořádali již 37. ročních Beskydského azimutu, jehož zakladatelem byl legendární sportovec, trenér a pedagog Oto Gavenda. Třinečtí tak přivedli v roce 2012 ke sportu 1798 dětí. Za svou celoživotní činnost ve sportu v oblasti reprezentace a výchovy mladých závodníků byla v prosinci Anna Gavendová uvedena do Síně slávy orientačních sportů v České republice.

Oddíly Krajského svazu MSK uspořádají v roce 2013 více než 20 závodů klasifikačních a mistrovských. Většina oddílu se bude podílet na organizování Dnů orientace v přírodě a postupových závodů Přeboru škol 2013. Krajské finále Přeboru škol se bude konat 15. května v Opavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám