Hlavní obsah

Mohou policisté v Praze uložit domluvu za překročení rychlosti? Zákon je nejasný

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od srpna tohoto roku se za překročení rychlosti může uložit bloková pokuta 100 korun. Jak je to ale s ukládáním domluvy za tento přestupek. Zákon hovoří nejasně.

Foto: Ondřej Kořínek

Radary v Praze.

Článek

V hlavním městě Praze se řidiči setkávají s velkým množstvím radarů na měření rychlosti, jak stálými radary, které měří rychlost neustále, tak přenosnými. Radary jsou umístěny především v rizikových lokalitách, jako jsou školy, frekventovaná místa a místa s častým výskytem nehod.

Od srpna se novelou zákona změnily sankce za přestupky páchané překročením nejvyšší povolené rychlosti. Za překročení rychlosti v obci o méně než 20 km/h už nemusíte dostat 1000 Kč pokutu, ale i 100 Kč. Stejné rozhraní je u překročení nad 20 km/h v obci, od 100 do 2500 Kč.

Jak si ale jako řidič vyložit větu v odstavci 8 této části novely, která říká: Od uložení sankce podle odstavců 4 až 7, s výjimkou odstavce 6 písm. a), nelze v rozhodnutí o přestupku upustit.

„S odvoláním na § 125 c odst. 8 zákona nelze od uložení uvedené pokuty upustit, a z toho plyne, že ani napomenutí, ba ani domluva, tedy pouhé projednání přestupku, není podle zákona přípustné,“ vysvětlil ukládání domluv právník ministerstva dopravy Ladislav Decarli.

Ten také poukazuje na to, že domluva není napomenutí. Napomenutí je sankce stanovená zákonem, ale domluvu je možné užít jen v souvislosti s projednáním přestupku v případě upuštění od sankce a to jak policistou, tak strážníkem. Domluvu lze chápat jako uznání přestupku přestupcem, jeho poučení projednávajícím orgánem a postačující k nápravě přestupce.

S názorem ministerstva dopravy se ale neztotožňuje Tomáš Beran, právník zabývající se dopravním právem. „Nemyslím si, že domluva je formou upuštění od potrestání v blokovém řízení, ale mám za to, že to je způsob projednání v blokovém řízení. Přestupek lze projednat v blokovém řízení uložením pokuty (pokud, mimo jiné, nestačí domluva), ale nikoli, že jej lze projednat v blokovém řízení obecně, pokud (mimo jiné) nestačí domluva.“

Podle Tomáše Berana je právní výklad domluvy a napomenutí, jak ho stanovil zákonodárce, dost nešťastný a nabízí různé výklady.

Reklama

Výběr článků

Načítám