Hlavní obsah

Mohelnická advokátka bojuje o právo občanů přezkoumat sporná rozhodnutí svých měst

Novinky, Tereza Schreiberová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako mohou akcionáři napadnout rozhodnutí vedení společnosti, měli by občané mít možnost bojovat proti rozhodnutím svých volených zástupců. Doposud to totiž není možné. Shodli se na tom účastníci symposia Nejvyššího soudu. Téma otevřela mohelnická advokátka Jana Zwyrtek Hamplová.

Článek

„Jsem velmi ráda, že jsem přispěla k tomu, že se o územní samosprávě a jejich úskalích začíná mluvit i na tak prestižních akcích, jakou je nepochybně sympozium Nejvyššího soudu. Velmi mne potěšil zájem, který u profesních kolegů jak z publika, tak z Nejvyššího soudu, vyvolalo mé vystoupení, a že se dokonce připojili s vlastními názory a návrhy, jak by to mělo být v legislativě řešeno,“ uvedla Jana Zwyrtek Hamplová.

Mohelnická advokátka Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byla jedním z hlavních vystupujících v diskuzním bloku na VIII. Odborném symposiu k judikatuře Nejvyššího soudu ČR a jehož tématem bylo rozhodování v oblasti územní samosprávy.

Sympozium pořádal Nejvyšší soud ČR, který zastupovala osobně předsedkyně Nejvyššího soudu JUDr. Iva Brožová a dále někteří předsedové senátů Nejvyššího soudu, hostem byl dále známý právník prof. JUDr. Karel Eliáš.  

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová vystoupila s úvodním tématem K aktivní legitimaci občana obce v případě určovacích žalob, tedy k právu občana napadnout u soudu neplatnost právního úkonu své obce nebo svého města pro jeho rozpor se zákonem nebo dobrými mravy. Příspěvek patřil mezi nejvíce diskutované přítomnou odbornou veřejností, která se shodla na tom, že tuto otázku bude muset legislativa řešit, neboť není možné požadovat, aby občané pouze přihlíželi někdy velmi sporným rozhodnutím svých měst a obcí.

Prof. JUDr. Karel Eliáš připomněl, že když mají akcionáři akciové společnosti práva vůči této společnosti, i občané by měli mít určitá práva vůči obci, pokud se v ní děje něco nesprávného, že se jen musí určit meze, v jakých to bude možné.  

Mezi účastníky byli soudci okresních a krajských soudců, zástupci státních institucí včetně ministerstva vnitra a právnických fakult. Soudci však současně vyjádřili názor, že musí dojít k legislativním změnám, protože sama soudní praxe to vyřešit nemůže, i když někdy žaloby občanů už dnes soudy připouštějí.  

Reklama

Výběr článků

Načítám