Hlavní obsah

Modrá a Velehrad přivítají rekordní počet posádek na 20. mistrovství ČR v balonovém létání

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obloha v okolí Velehradu bude od 31. srpna do 4. září patřit horkovzdušným balónům. Čtyřdenní mezinárodní závody o titul Mistra ČR doplní balonová fiesta, která přinese zážitek divákům a všem zájemcům o pohled na svět z ptačí perspektivy.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Skupinový start horkovzdušných balonů

Článek

Pořadatelem Mistrovství ČR je Balonklub Slovácko pod záštitou Českého balonového svazu. Soutěžit se bude v  turisticky atraktivních lokalitách okolí Velehradu a Modré, využito bude také moderní balonářské základny v nedalekém Břestku.

Jubilejního dvacátého závodu o Mistra ČR se zúčastní třiatřicet soutěžních balonů, což je rekordní počet v celé historii šampionátu. Přihlášení piloti jsou nejen z ČR, ale také z řady dalších zemí -  Litvy, Maďarska, Polska, Turecka, Francie, Rakouska a Slovenska. 

Samotná soutěž má různé disciplíny, které před každým soutěžním letem vyhlašuje ředitel závodu. Zpravidla se jedná o lety na vzdálenost nebo na cíl. 

Zdálo by se, že horkovzdušný balon je hříčkou vzdušných proudů a možnosti jeho ovládání jsou omezené, ale v rukou mistrů pilotů je to pravda jen částečná. Využíváním směru a rychlosti proudění vzduchu v různých výškách a manévrováním lze balon řídit a směrovat jej k předem stanovenému cíli. Zde pak soutěžící naletí na cílový kříž a vyhazují na cíl pytlík s pískem, tzv. marker, přičemž rozhodčí měří vzdálenost od středu kříže. 

Na  pátek 2. září a v sobotu 3. září je připravena zážitková balonová fiesta s účastí veřejnosti, kde se do vzduchu vznese až padesátka horkovzdušných balonů, což je událost v České republice zcela výjimečná a ojedinělá. Zájemci o tento neobvyklý zážitek se mohou zúčastnit ranních nebo večerních letů.

Modrá, Velehrad, údolí řeky Moravy či pohoří Chřiby jsou krásnými místy, jejichž krása při neobvyklém pohledu z výšky získává nový rozměr. K dispozici bude mimo jiné největší balon ve střední Evropě s košem až pro 24 osob, který provozuje jeden z hlavních organizátorů mistrovství. 

Reklama

Výběr článků

Načítám