Hlavní obsah

Mladá klavíristka Johanna Haniková předvede díla světových skladatelů

Novinky, Aneta Přadková

Při koncertu, který se uskuteční ve čtvrtek 27. srpna ve Frýdku-Místku, zazní díla barokního umělce Bacha, klasicistního Mozarta, romantického Chopina nebo pozdně romantického Rachmaninova. Nejen jejich skladby představí na sólovém klavírním recitálu mladá klavíristka Johanna Haniková.

Foto: archiv Johanny Hanikové

Johanna Haniková trénuje hru na klavír i několik hodin denně.

Článek

Program začne v 19 hodin v Rytířském sále frýdeckého zámku Muzea Beskyd ve Frýdku-Místku. „Vždycky jsem měla a mám moc ráda historii a taky hrady, zámky a jejich prostředí. Na čtvrteční koncert se proto opravdu moc těším, bude to jeden z mých splněných snů hrát v prostorách Rytířského sálu na zámku,“ zmínila hlavní osobnost koncertu Johanna Haniková.

Jednadvacetiletá klavíristka z Frenštátu pod Radhoštěm v současné době studuje hru na klavír na Hudební akademii múzických umění v Praze ve třídě profesora Ivana Klánského, předtím studovala hru na klavír na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Získala už několik ocenění jak v národních, tak mezinárodních soutěžích.

„Ze soutěží si asi nejvíce vážím druhé ceny na Mezinárodní smetanovské soutěži a ceny Bedřicha Smetany, která se udělovala napříč kategoriemi až do třiceti let a mně bylo tenkrát sedmnáct,“ uvádí Haniková. Vystoupila na mnoha prestižních festivalech, jako je Janáčkův máj, Autonno Musicale a Como nebo Pražské klarinetové dny.

Na koncertu představí Haniková skladby ze svého aktuálního repertoáru. Diváci uslyší intermezzo a klavírní sonátu z dílny německého skladatele Johannesse Brahmse, od barokního umělce Johanna Sebastiana Bacha zahraje klavíristka Preludium a fuga a moll. V druhé části programu představí sonátu klasicistního Wolfganga Amadea Mozarta či Variaci na téma Corelliho.

Johanna Haniková hraje na klavír od pěti let. „Hudba je pro mě zatím hlavní, hned za rodinou a za zdravím. Snů mám hodně, i když vím, že je to velice naivní, protože se nacházím v dost konkurenčním prostředí. Jedním z mých největších snů je mít duo, což už tak trochu mám se sestrou. Pokud by se nám podařilo uspět, byla bych šťastná,“ říká Haniková.

V roce 2014 založila společně s vítězkou Akademie Václava Hudečka, houslistkou Ludmilou Pavlovou, a finalistkou Pražského jara 2015, klarinetistkou Annou Paulovou, klarinetové trio, se kterým debutovaly na mezinárodním hudebním festivalu Pražské klarinetové dny. V příští sezóně se klavíristka představí s Janáčkovou filharmonií Ostrava a Filharmonií Bohuslava Martinů v Schumannově klavírním koncertu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám