Hlavní obsah

Mistrovství Evropy v krasobruslení 2017 se blíží. Maskot šampionátu už má jméno

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mistrovství Evropy v krasobruslení 2017 se uskuteční v Ostravar Aréně již za necelé dva měsíce - od 25. do 29. ledna. Ostravský šampionát přinese čtyři soutěžní dny a v neděli ho zakončí exhibice. Maskot šampionátu koník dostal od fanoušku jméno Axel.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 1.12.2016 ME v krasobruslení 2017. Maskot šampionátu koník Axel.

Článek

Šampionát bude bezesporu jednou z největších sportovních akcí roku 2017 v České republice a jednou z největších událostí roku 2017 v Moravskoslezském kraji a v Ostravě.

„Jsem si jist, že tato významná sportovní událost opět potvrdí pořadatelskou prestiž našeho regionu, který úspěšně hostil řadu sportovních akcí jako Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2015, Fed Cup, Davis Cup nebo Zlatou tretru. Sportovní svátek mezinárodního měřítka, jehož přípravu a konání podpořil kraj částkou 7,5 milionu korun, nabídne v lednu divákům efektní podívanou, za kterou se skrývá tvrdá dřina sportovců a náročná příprava organizátorů," řekl ve středu na informační schůzce organizačního štábu ME v krasobruslení 2017 Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Martina Kučerová, ředitelka komunikace šampionátu sdělila, že v internetové anketě maskot, kterým je koník, dostal jméno Axel. V anketě se vyjádřilo 220 fanoušků a zmíněné jméno se opakovalo nejčastěji.

„Vybráno tak bylo jméno, které nejvíc koresponduje s krasobruslením.  Krasobruslařský skok axel poprvé v roce 1882 skočil na šampionátu norský krasobruslař (ještě na zkrácených rychlobruslařských nožích) Axel Paulsen. Je to velmi těžký a náročný skok. Je jediný, který se skáče zepředu, ale dopadá se po jeden a půl otočce dozadu,” uvedl ambasador ME v krasobruslení 2017 Tomáš Verner.

„Našeho maskota Axela jsem si vzal "do parády" a tvrdě trénujeme, aby tento skok na šampionátu před diváky také skočil. Samozřejmě jen tu nejjednodušší variantu," dodal Tomáš Verner.

Mezinárodní bruslařská unie ISU potvrdila, že o start na šampionátu projevilo zájem 36 států starého kontinentu. Předběžně se počítá s účastí zhruba 150 závodníků, kteří budou soutěžit ve čtyřech kategoriích - muži, ženy, sportovní dvojice, taneční páry. Spolu s nimi se šampionátu zúčastní okolo 170 trenérů, více než 220 členů týmových doprovodů a činovníků ISU, 300 zástupců médií a přibližně 100 dobrovolníků.

Související témata:

Výběr článků

Načítám