Hlavní obsah

Mistrovství ČR seniorů v bowlingu hostilo Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Ve dnech 23. - 25. května Česká bowlingová asociace pověřila konáním mistrovství České republiky seniorů Sportovní centrum BOWLING RADAVA v Ústí nad Orlicí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Jeden z perfektních hodů Marie Frýbortové z Tábora, kterým si zajistila 1.místo ve věkové kategorii B.

Článek

Výhodou bowlingu je, že se jedná o sport, který není tabuizován stářím, a tak jeho příznivců z řad registrovaných i neregistrovaných hráčů stále přibývá. Na základě tohoto zájmu i u starších ročníků se od roku 2004 pořádá samostatné MČR seniorů, kdy z původních 38 hráčů se počet rozšířil na současných 119.

Sportovní centrum BOWLING RADAVA v Ústí nad Orlicí je vybaveno osmi bowlingovými drahami s originální technologií firmy Brunswick s trvalou péčí o dráhy a stavěče kuželek, kterou zajišťuje pracovník technického zázemí Aleš Draslich. Pro tuto moderní technickou vybavenost a zázemí byla Radava v letošním roce podruhé Českou bowlingovou asociací pověřena konáním MČR seniorů. STK zároveň delegovala vedoucím soutěže a hlavním rozhodčím místního člena bowlingu Zdeňka Barvínka.

Soutěže probíhaly od pátku 23. května s vyvrcholením finálových utkání v neděli 25. května. Hrací systém proti roku 2013 byl pozměněn. Po kvalifikacích postupovalo dále osm hráčů a čtyři ženy v každé věkové kategorii.

Pro diváky byla zajímavá i samotná účast hráčů, kdy se soutěže účastnil i Mistr Evropy z roku 2009 Jan Fleischmann z Prahy a účastníci MS v srpnu 2013 v Las Vegas, USA, kde přítomná Dagmar Stulíková z Žatce se umístila na 22. místě z 90 startujících. Toto MS bylo historicky první a účastnilo se ho 33 zemí z celého světa včetně ČR, kterou reprezentovali 4 muži a 4 ženy a v týmové soutěži se umístili na 15. místě.

Letošní MČR je dalším odrazovým můstkem pro účast na světových soutěžích, z kterých senioři přivážejí četná vítězství (např. Jana Plešingerová bronz z ME 2012).

V neděli 25. května na pomyslné stupně vítězů vystoupili další senioři, kteří získali titul Mistra ČR ve své kategorii. Proti ostatním sportům není vyhlašována bramborová medaile, ale udělují se dvě 3. místa.

V kategorii A (50-57letých) ze 44 závodníků na 1. místě skončil František Lebeda z Prahy před Jiřím Hindrákem z Trutnova a Michalem Foťko z Frýdku-Místku a Petrem Pekárem.

Z 10 žen byla nejlepší Jana Lébrová z Olomouce, 2. místo získala Blanka Hanusíková z Jaroměře a 3. místo Dana Hanušová z Náchoda a Danuše Krejčová.

V kategorii B (58-64 letých) startovalo 25 závodníků a vítězem se stal Ivan Dostál z Ústí nad Orlicí před Janem Fleischmannem z Prahy a Otou Frýbortem z Tábora a Jiřím Kusým z Litomyšle.

Mezi 12 ženami se první umístila Marie Frýbortová z Tábora, před Dagmar Stulíkovou z Žatce a Evou Appeltauerovou z Letohradu a Sylvou Šlechtovou z Hradce Králové.

V kategorii C (nad 65 let) z 22 účastníků 1. místo získal Petr Tomášek před Miroslavem Sejkorou, oba z Ústí nad Orlicí, na 3. místě skončili Jaroslav Pleticha st. a Lumír Hřebík, oba z Prahy.

Mezi 6 ženami byla nejlepší Daniela Bednářová z Ústí nad Orlicí před Marii Horákovou z Nového Města nad Metují a Alenou Endersovou z Žatce a Annou Brokešovou z Vidlaté Seči.

Průběh soutěže byl navíc zpestřen setkáním na společenském večeru s kýtou na grilu za doprovodu kapely Šedous band.  

Reklama

Výběr článků

Načítám