Hlavní obsah

Milan Uhde představí svůj Zázrak v černém domě

Novinky, Jiří Smutný

Činohra Národního divadla Brno připravila na pátek 27. dubna premiéru hry Milana Uhdeho Zázrak v černém domě. Uskuteční se v divadle Reduta. Černá komedie o dvou dílech byla v roce 2002 oceněna v kategorii Hra roku prestižní Cenou Alfréda Radoka.

Foto: Jiří Smutný

Tvorbu Milana Uhdeho nedávno připomněla i Moravská zemská knihovna v Brně výstavou v rámci cyklu Oči Brna

Článek

Dlouhodobý inscenační cyklus činohry Národního divadla Brno nazvaný Spílání Brnu pokračuje již třetí částí. Po Zdeňku Rotreklovi a Jiřím Bulisovi přichází na řadu Milan Uhde, brněnský rodák, disident, vrcholový porevoluční politik - a především výtečný dramatik.

Jeho Zázrak v černém domě je autobiografická, hořce ironická sonda do hlubin sváru jedné prominentní rodiny. V pohnutých osudech a pošramocených vztazích rodiny Pompeových se Milan Uhde částečně vyrovnává s vlastní minulostí, a to prostřednictvím precizně budované, postupně houstnoucí atmosféry, výborně pointovaných a dramatických situací a především humoru.

V roli otce, dr. Eduarda Pompeho, se představí Pavel Zatloukal j. h., v roli matky, doktorky Pompeové, Marie Durnová. Jejich dceru Šárku hraje Hana Tomáš Preštianská, syna Dušana Tomáš Šulaj. Jeho ženu Viťku ztvárnila Isabela Smečková Bencová. Mladšího syna Pompeových Ivana představuje Martin Siničák, jeho ženu Taťánu Barbora Bezáková j.h. a souseda, pana Křenaře, Jiří Pištěk j. h.

Režie se ujal Břetislav Rychlík, autorem textu je Milan Uhde. Dramaturgie činohry Národního divadla Brno Pavel Jurda, dramaturgie inscenace Josef Kovalčuk. Scénu vytvořil Svatopluk Sládeček, kostýmy Markéta Sládečková, hudbu složil David Smečka.

Reklama

Výběr článků

Načítám