Hlavní obsah

Mikulášský průvod ve Žlutavě: dvousetletá tradice, za níž se vyplatí cestovat

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Východní Morava je známa bohatstvím lidových tradic a zvyků, které se udržují po dlouhá staletí. Patří k nim také tradiční Mikulášský průvod v malebné vesnici Žlutava na Zlínsku.

Foto: Archiv obce Žlutava

Obec Žlutava malebně rozložená v podhůří Chřibů

Článek

Pravdou je, že skupinky Mikulášů a čertů potkáme v předvečer svátku sv. Mikuláše takřka v každé obci, ale ne každá obchůzka se může pochlubit tím, že se odehrává jako ta žlutavská více než 200 let v takřka nezměněné podobě.

Ve Žlutavě, která byla mimochodem vyhodnocena Vesnicí roku 2012, má průvod mikulášské družiny ustálenou podobu složení. Patří do něj tradiční postavy - nesmí scházet Turek, Mikuláš, Anděl, Laufíři, Smrtka, Muříni a samozřejmě čerti.

Role jsou obsazeny výlučně mužskými obyvateli obce a jsou pro ně vymezena zvyková pravidla, která k jednotlivým figurám patří. Dodržuje se celá řada zvyklostí, mezi které patří například vyžádání souhlasu starosty s pořádáním průvodu, či označení stavení, kam je "pekelným silám" zapovězen vstup.

S výjimkou Turka a Mikuláše žádná z figur nemluví, jen vydávají specifické zvuky. K tradici také patří to, že týden před průvodem vysílá Mikuláš po vesnici své posly, aby zjistili stav přání a skutků, zejména dětí, v jednotlivých domácnostech.

Pokud chcete zažít opravdu tradiční mikulášský večer, vydejte se v pátek 5. prosince do Žlutavy v podhůří Chřibů nedaleko Otrokovic. Od 16 hodin zde bude probíhat mikulášský jarmark a v půl šesté se vydá na cestu obcí Mikuláš se svou rozpustilou družinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám