Hlavní obsah

Mikulášská jízda 2016 přilákala tisíce návštěvníků ke hradu Hartenberg

Novinky, Václav Mikeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 3. prosince přilákal 22. ročník tradiční prosincové akce tisíce návštěvníků. Krásný slunečný, i když mrazivý, prosincový den vytvářel ideální kulisu této akce v okolí hradu Hartenberg na Sokolovsku.

Foto: Václav Mikeš

Hřebeny. Konečná, vystupovat!

Článek

Parní lokomotiva 475.111 Šlechtična opět vyrazila na trať mezi Sokolovem a Hřebeny. Historický vlak přivážel návštěvníky tradiční předvánoční akce a budil zaslouženou pozornost všech pozorovatelů a přátel železnice. Jízda tímto vlakem je jedinečným zážitkem. A tak jako loni bezpečnost zajišťovalo četnictvo, tak nyní převzala službu Veřejná bezpečnost. 

Další stovky účastníků přijížděly celý den, což jasně dokládaly desítky aut na příjezdové silnici. Bez pomoci dobrovolných hasičů z Habartova, Krajkové, Oloví a jejich už dnes perfektního zvládnutí množství vozidel by to určitě nešlo. Asistence Policie ČR je už samozřejmostí.

Trasa mezi nádražím ve Hřebenech, hradem Hartenberg a cikánským dvorem se určitě stala místem s největší koncentrací čertů v republice. Čerti všech druhů a velikostí, od nekompromisních ďáblů až po ty, kteří se nechají ukecat, případně dají šanci si dušičku uhrát v kartách či kostkách nebo vám umožní vykoupit se vánoční písničkou.

A mezitím i množství Mikulášů, občas i s anděly. Jak bylo vidět, tak andělé se stávají nedostatkovým zbožím. Neklamný odraz světa kolem nás. Anděl jako symbol dobra se nám vytrácí. Děti po absolvování trasy tradičně obdržely balíček, buřtík k opečení a na dračku šel výborný horký čaj s citronem.

O stálý program na nádvoří hradu a na cikánském dvoře se staralo množství účinkujících. Na hradě kapely Alison z Kraslic a Cavalla Canor z Kladrub u Stříbra, klaun Lukáš a Divadlo z bedny pana Pohody. Na cikánském dvoře pak diváky bavil klaun Lukýno, šermíři z Drahšperka, kouzlil kouzelník Pet, pro děti hrála divadla Z bedny a Kahánek a všem hrála a zpívala skupina Levoruký Eda z Královského Poříčí. Stále bylo co sledovat. V krčmě pak hrál výborný Swing Party Band.

Kromě programu se o peněženky návštěvníků staralo mnoho stánků s občerstvením, cukrovinkami a vánočními či rukodělnými výrobky. Vybrat si mohl každý. Od nádraží přes hrad až po cikánský dvůr, kde krčma U Čertova ocasu byla jediným místem k ohřátí. Když už jste všichni peklu utekli.

Jako každý rok, tak ten letošní byl především festivalem nadšených "bláznů", těch, kteří rok co rok blbnou pro potěšení těch druhých. Bláznů, bez kterých by to skutečně nešlo. Celý rok se připravují a vylepšují kostýmy, někdy až na hranici skutečnosti. Jsou to ještě lidé, nebo mezi nás skutečně zavítali ďáblové. Kdo ví?

Stejně tak by to nešlo bez úsilí všech pořadatelů, od příznivců dráhy, Klubu M131.1, maminek dětí z MŠ Pionýrů v Sokolově, Živnostenské školy v Sokolově, ochránců z Chodova, spolku Hartenberg a mnoha dalších sponzorů a účastníků. Jen příprava a osvětlení trasy je výsledkem 14 denní práce místních nadšenců.

Takže na závěr zbývá jen přání, aby ten letošní ročník nebyl poslední, aby bylo mezi námi stále dost nadšenců schopných obětovat čas a mnohdy i peníze pro radost těch druhých. Děkujeme a na shledanou v roce 2017. 

Reklama

Výběr článků

Načítám