Hlavní obsah

Mezinárodní turnaj pro fotbalisty s mentálním postižením začíná o víkendu ve Zlíně

Novinky, Barbora Janečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 14. až 16. listopadu se ve Zlíně uskuteční již VIII. ročník mezinárodního turnaje ve sjednocené kopané s názvem Zlínský pohár 2014. Záštitu nad největší akcí svého druhu u nás převzala europoslankyně Martina Dlabajová a předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta.

Foto: Barbora Janečková

Pozvánka na turnaj ve sjednocené kopané.

Článek

Slavnostní zahájení turnaje se uskuteční 14. listopadu ve 14 hodin. Turnaj se bude konat ve sportovní hale Gymnázia a jazykové školy Zlín na náměstí T. G. Masaryka. Vyhlášení výsledků se uskuteční v neděli 16. listopadu ve 13 hodin. 

„Týmy jsou tvořeny sportovci s mentálním postižením, které doplňují fotbalisté bez handicapu. Cílem akce, konané pod hlavičkou Českého hnutí speciálních olympiád, je přispět k integraci lidí s mentálním postižením do většinové společnosti,“ uvedl pořadatel akce David Bělůnek.

Podle jeho slov se letos do sportovního zápolení ve Zlíně zapojí týmy z Ostravy, Havířova, Černovic, Hájí u Duchcova, Tuchořic, Zlína a hosté ze slovenského Trenčína, Púchova a maďarských měst Györu a Diósjenő.  

„Turnaj ve sjednocené kopané považuji za skvělou příležitost, jak propojovat zdravotně handicapované sportovce s těmi zdravými. Těší mě skvělá organizace akce i aktivní zapojení veřejnosti, zejména zlínských studentů,“ uvedla Martina Dlabajová.

„Cenu Fair Play budu předávat týmu, který dosáhne nejlepší souhry mezi partnery a sportovci s postižením. Právě tato souhra je podstatou a hlavní myšlenkou mezinárodního turnaje, nad kterým jsem s radostí převzala záštitu,” dodala Dlabajová.

Program Speciálních olympiád pro mentálně postižené založila na sklonku 60. let minulého století v USA Eunice Kennedyová-Shriverová, sestra prezidenta Johna F. Kennedyho. Uvedla tak v život myšlenku sportu jako prostředku rozvoje osobnosti a integrace lidí s mentálním postižením. V České republice začalo hnutí působit v 90. letech minulého století.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám