Hlavní obsah

Meteora, místo mezi nebem a zemí

Novinky, Šárka Stanieczková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejkrásnější suvenýry jsou vzpomínky z našich cest. Místo Meteora je nezapomenutelná. Dech beroucí skalní kláštery jsou postaveny ve výšce 600 m. n. m. Vydejte se s námi blíže poznat život mnichů, pokochat se skalními výhledy a pocítit klid a pohodu stylu tohoto žití.

Foto: Šárka Stanieczková

Meteora, kláštery na skalách v Řecku

Článek

Místo rozjímání a modliteb

Meteora je od 11. století významné centrum ortodoxní církve východu. Je místem, kde se cvičí poslušnost, bičuje vůle, tvrdí se víra, ale především se formuje osobnost mnichů. Tisíce strmých a vysokých skal s jejich mysteriózní harmonií, s jejich osamělostí, tichem a staletými kláštery na svých vrcholcích, vyvolávají u návštěvníků tichou extázi v duši. 

Z původních 21 klášterů se dochovalo pouze šest. Jsou to: Velká Meteora, Varlaam, Agia Trias, Agios Stefanos Protomartyr, Rusanu a Agios Nikolaos. Zbývající kláštery jsou roky neobývané na rozhraní stavby a zříceniny. 

Život mnichů

Den mnichů se skládá z modliteb, rozjímání, práce, studia a rozhovorů se svým nitrem. Rozjímají o hříchu a pokání a hledají v sobě ducha, aby se přiblížili Bohu. V jejich srdcích existuje naprosto jiný svět. Svět osvobozený od násilí a  nepodléhající času. 

Svatý klášter Varlaam

Za prvního obyvatele je považován mnich Varlaam, který zde postavil malou kapli Tří světců. Postupně se zde usídlili další obyvatelé, kteří vybudovali kostely a rozšířili obydlí. Do roku 1922 se na skály dostávalo pouze po stupňovém lešení, zavěšené síti nebo pomocí visacího žebříku. V současné době se návštěvníci bezpečně a pohodlně dostanou až nahoru po udržovaných schodech.

Mezi vzácné památky, které jsou v klášteře Varlaam uchovány patří ostatky svatých, mnišská roucha, kříže nebo také bible a rukopisy na pergamenu. Nutno dodat, že je zde i Evangelium z roku 979.

Tento klášter je dnes nazýván jako mužský, kde sice ženy smí, ale pokud nemají oblečenou sukni/šaty, musí se při vstupu "doobléknout" tamními šátky a přehozy. 

Klášter Rusanu

Tento klášter je čistě ženský. Ale také zde platí přísné normy pro oblečení návštěvníků. Dlouhé šaty nebo sukně a zahalená ramena. Jeptišky ale půjčují šátky, které pomohou tělo zahalit. Mužům je vstup povolen. 

Je jedním z nejstarších klášterů na Meteorách. Jeho založení je datováno na konec 4. století. Zakladatelem a jeho prvním obyvatelem byl zřejmě mnich Rusanos.

Rozšíření a dnešní podoba kláštera vznikla ke konci 16. století. V průběhu 18. a 19. století čelil klášter nájezdu Turků a různých lupičů, kteří se zaměřovali buď na zničení kláštera, nebo jeho vyloupení.

Kalabaka

Město pod skalními kláštery, kde se dá v mnoha tavernách a restauracích dobře najíst.

Vstupné

Všechny vstupy do klášterů jsou zpoplatněny. Částky se pohybují kolem tří eur (Varlaam tři eura, Rusanu tři eura.)

Návštěvní dny

Metamorfoseos: mimo úterý, denně 9-13, 15-18

Varlaam: mimo pátek, denně 9-13, 15-18

Rusanu: denně od 9-18

Agios Stefanos: denně mimo pondělí 9-13, 15-18 

Agia Trias: denně 9-18 

Agios Nikolaos: denně 9-18

Přímo v klášterech nebo ve městě Kalabaka si můžete zakoupit tištěnou verzi průvodce v českém jazyce. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám