Hlavní obsah

Městské sady v Opavě přivítaly orientační běžce

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 23. května se konal Světový den orientačního běhu. V tento den uspořádal oddíl orientačního běhu TJ Opava pod vedení ředitelky závodu Evy Kociánové krajské finále přeboru škol. Závodu se zúčastnilo 147 závodníků ze základních a středních škol Moravskoslezského kraje.

Foto: Josef Zajíc

Opava 23.5.2018 Světový den orientačního běhu v Opavě. Krajské finále Přeboru škol. Městské sady.

Článek

Pořadatelé TJ Opava, oddílu orientačního běhu, připravili velmi pěkný a náročný závod v Městských sadech v Opavě. Běželo se podle mapy pro orientační běh SADY 2018 v měřítku 1:4000. 

Hlavní organizátoři připravili pro přihlášené závodníky základních a středních škol z okresů Bruntál, Karviná, Ostrava a Opava závod s použitím elektronického ražení SportIdent. Museli pro všechny závodníky sehnat razící čipy. Mnozí závodníci se s tímto ražením setkali poprvé. Nicméně si velmi rychle zvykli a všichni doběhli v předpokládaných časech.

Tratě v Městských sadech připravil Pavel Rychlý. Na poměrně malém a úzkém prostoru proloženým potokem a krásně upravenými jezírky postavil 18 kontrol, které velmi dobře využil. Tratě byly náročné, dostatečně "zamotané", křížily se, krátké postupy střídaly postupy delší. Závodníci si neodpočinuli, museli se rychle rozhodovat a postupy z kontroly na kontrolu vyřešit.

Podle výsledků lze konstatovat, že nejlépe náročnost tratí a řešení postupů vyřešili žáci a žákyně kategorií DH3 (žákyně a žáci 1.- 3. tříd) ze Základní a Mateřské školy Karlovice. 

V kategorii DH5 (žákyně a žáci 4.- 5. tříd) dosáhli na vítězství v Moravskoslezském kraji reprezentanti ZŠ Srbské z Ostravy-Výškovic

V kategorii DH7 (žákyně a žáci šestých a sedmých tříd) + DH 9 (žákyně a žáci 8.-9. tříd) se na prvních třech místech umístili závodníci ZŠ Dany a Emila Zátopkových Třinec, Gymnázia Komenského Třinec a ZŠ Englišova Opava.

V kategorii DS + HS (studenti středních škol 1.-4. ročníku) bojovali o umístění na prvních třech místech studenti Mendelova gymnázia Opava a Gymnázia Komenského z Třince. 

Nejlepší postoupí na celostátního finále přeboru škol, které se koná 6. června na Dostihovém závodišti v Pardubicích. V tomto krásném prostředí se celostátní finále konalo již v roce 2004. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám