Hlavní obsah

Městská nemocnice Ostrava uvedla do provozu nový počítačový tomograf

Novinky, Josef Zajíc

Ve čtvrtek 27. září ve 14 hodin byl v Městské nemocnici Ostrava slavnostně uveden do provozu nový počítačový tomograf. Nové CT je součástí Centrálního příjmu s Emergency, kde deset měsíců přístroj neměli k dispozici.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 27.9.2018 Nový počítačový tomograf v Městské nemocnici Ostrava.

Článek

Nový počítačový tomograf za 13,037 miliónu korun slavnostně uvedl do provozu ředitel Městské nemocnice Ostrava MUDr. Petr Uhlig, náměstek primátora města Ostravy Mgr. Michal Mariánek spolu se zástupci dalšího vedení nemocnice a zástupců firmy, která přístroj dodala.

„Nový přístroj splňuje naše požadavky na kvalitu, rychlost, a hlavně pokryje svým spektrem možných vyšetření veškeré požadavky nemocnice. Ročně CT na centrálním příjmu s Emergency ošetřilo až 60 tisíc pacientů. Po deseti měsících výpadku už oddělení nebude muset převážet pacienty jinam. Ulehčí se tak nejen pacientům, ale také personálu,” uvedl při slavnostním uvedení CT do provozu ředitel Městské nemocnice Petr Uhlig.

Nové zařízení Somatom Definition AS + umožňuje simultánní skenování 128 vrstev během jedné otáčky RTG lampy. Původní přístroj umožňoval skenování 64 vrstev během jedné otáčky RTG lampy.

Nový přístroj má větší otvor gantry (otvor, do kterého pacient zajíždí při vyšetření), je vybaven multimodalitním serverovým řešením - umožňuje přístup k pacientským datům, zobrazování a načítání obrazů a práci s nimi, a to z různých přístrojů (CT, MR, RTG a podobně). Současně s CT byl oddělení dodán také bezdrátový tlakový injektor pro aplikaci kontrastní látky s propojením přes Bluetooth.

Počítačový tomograf za 13,037 miliónu korun je z 90 procent uhrazen z Fondu pro rozvoj nemocnice. Městská nemocnice jeho nákup financovala z deseti procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám