Hlavní obsah

Medomat ve Vejprnicích si za rok provozu našel své zákazníky

Novinky, Dana Kacerlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Vejprnicích u Plzně na okraji ulice směřující k oblíbené trase pro cyklisty a turisty funguje už rok první český automat na med - medomat.

Foto: Dana Kacerlová
Článek

V sousedství včelína, na okraji zahrady rodinného domu, nabízí medomat pod dřevěnou stříškou kvalitní med přímo od včelaře - majitele a provozovatele. A medomat si velmi rychle našel své pravidelné odběratele.

Aby ne. Obsluha je jednoduchá. Po vhození mince vydá medomat půllitrovou sklenici s barevným víčkem, etiketou a chutným obsahem.

„Dobrý med, vlastně biomed, jak je dnes označován čistě přírodní produkt, si našel cestu k zákazníkovi velmi rychle, za 12 měsíců prodal medomat více než 900 sklenic medu,” říká včelař, který se stará o včelstva v zahradě a dodává čerstvý med do medomatu.

Místní lidé přicházejí a přijíždějí pravidelně, cyklisté, maminky s dětmi se zastavují, pročítají návod na obsluhu, fotí si "medový domeček" u plotu zahrady.

„Mají tu dobrý med,” říká starší paní, která přišla už po několikáté. „Vyzkoušejte ho,” volá na cyklisty. Ti se zastavili u medomatu, fotí se a prohlížejí sklenici se zlatavým obsahem. S úsměvem přikývnou a pokračují k lesu. „Máte tady novou turistickou zajímavost,” podotýká další návštěvník, který přijel pro med autem z Plzně.

„Mnozí se zajímají o chov včel, chtějí vědět, jak se med "vyrábí", jak to funguje....” usmívá se provozovatel a včelař v jednom.

Obléká včelařskou kuklu a odchází směrem k úlům. Nová včelařská sezóna právě začíná, všechno kolem kvete.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám