Hlavní obsah

Malí (a) velcí herci mají společnou premiéru

Novinky, Veronika Jurčová

Povídky z jedné a druhé kapsy jsou projekt, který nemá obdoby. Spojil Městské divadlo Zlín a žáky z veřejných ZUŠek z celého Zlínského kraje.

Foto: MDZ
Článek

Jaký je život profesionálního herce? Intenzivní setkání se skutečným divadelním světem i jeho zákulisím nabízí několika desítkám žáků veřejných základních uměleckých škol ze Zlínského kraje unikátní projekt nazvaný Malí velcí herci. Realizuje ho Městské divadlo Zlín ve spolupráci se spolkem ZUŠKA? ZUŠKA!.

Povídky z jedné a druhé kapsy, které z něho vzejdou, mají premiéru v neděli 30. září ve 14.30 ve Velkém sále.

Možnost nazkoušet Povídky z jedné a druhé kapsy dostali žáci literárně-dramatických oborů všech veřejných ZUŠ ve Zlínském kraji. Náročným dvoudenním konkurzem úspěšně prošlo 14 nejtalentovanějších malých herců ve věku od 10 do 18 let. Na inscenaci pracují společně s profi herci zlínského souboru Markétou Holcmanovou a Matějem Štruncem, vše pod režijní taktovkou Vladislava Kracíka, uměleckého šéfa Divadla Tramtárie.

„Žáci stanuli na pódiu společně se svými ostřílenějšími kolegy, profesionálními herci. Několik měsíců pracují po jejich boku, poznávají zákulisí a získávají tak velmi cenné zkušenosti pro další rozvoj svého hereckého nadání,“ řekla manažerka projektu Jana Kubáčová. „Dětem navíc v jim blízké a srozumitelné formě přiblížíme dílo Karla Čapka, které mají i v doporučené literatuře,“ doplnila.

„Herci Markéta s Matějem mezi děti krásně zapadli, fungují jako jedna parta na jevišti, i v zákulisí. Ty děti jsou elita, většinou mají zkušenosti z recitačních soutěží i s divadelních vystoupení v rámci ZUŠ. Mnohé z nich mají skvělé předpoklady věnovat se herectví dál třeba na konzervatoři,“ uvedl režisér Kracík s tím, že Povídky budou představení pro celou rodinu.

„Je to špíl hravý, komiksový, dětem blízký, protože ho spoluvytvářely. Situace jsou jim přirozené, protože řada z nich vychází ze společných improvizací,“ dodal.

Jeho slova potvrzuje i herec Matěj Štrunc: „Energie, kterou do zkoušení přinesli naši mladší kolegové, je neuvěřitelně inspirující a úplně mě strhla.“

Inscenace se po premiéře zařadí na běžný repertoár Městského divadla Zlín. „Je to záležitost unikátní, precedentní. Děti se učí od nás, my od nich. Nad tím vším pan Čapek, jehož humanistické texty jsou dnes tak aktuální. Povídky z jedné a druhé kapsy začleníme do školního předplatného a plánujeme s nimi také zájezdy,“ uvedl principál zlínského divadla Petr Michálek.

První reprízy budou 4. října, 15. listopadu a 19. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám