Hlavní obsah

Magická Karviná v dílech malíře Romana Schmuckera

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padesátiletý Roman Schmucker se v Karviné věnuje malování obrazů, nejčastěji s tématikou právě našeho města. Vystudoval Lidovou konzervatoř v Ostravě, považuje se za autodidakta, jeho největší školou bylo kopírování starých mistrů.

Foto: Martin Straka

Karvinský malíř Roman Schmucker

Článek

Malování bylo pro Romana vždy největší vášní. Sám prozradil, že malování je pro něj možností vytvářet si svůj vlastní svět, kde je vše podle jeho představ a kde by se chtěl alespoň na chvíli ocitnout.

"Do obrazů můžu ukrýt své pocity, náladu, touhy a přání, aniž bych tím někoho obtěžoval. Kdo chce a cítí to podobně, může to se mnou prostřednictvím obrazů sdílet," říká malíř.

Roman používá techniku vrstvené olejomalby, která mu pomáhá do obrazu dostat potřebnou plasticitu a barevnou hloubku.

"Obraz se jen ve zkratce skládá z několika vrstev. Používá se šepsový podklad, několik podmaleb, nutné jsou také valéry, lazury a laky. Doba zhotovení obrazu je pak závislá na schnutí jednotlivých vrstev a obraz tak může vznikat i několik měsíců," vysvětlil.

O malířově uměleckém nadání svědčí také první místo v americké soutěži Artists Gone Global, které se v roce 2010 se svým obrazem Pod Fryštátským zámkem zúčastnil. Díky tomu zná jeho i Karvinou celý svět.

V současné době kromě malování obrazů Romanovi dělá radost i jeho pětiletý syn. "Jeho spontánnost, bezprostřednost a umění všechno prožívat naplno je pro mě tím největším životním nábojem a inspirací," usmívá se.

Při malování rád poslouchá hudbu, bez které v ateliéru nikdy nezačíná. Kdyby si mohl vybrat, stal by se místo malířem raději hudebníkem.

Romanovy obrazy byly donedávna k vidění v galerii na fryštátském zámku. Po uzavření galerie vystavuje v jiných městech.

"To mě mrzí, neboť i tím se Karviná vytrácí z mých motivů. V průběhu listopadu a prosince minulého roku jsem měl po dlouhé době výstavu na fryštátském náměstí v Galerii Pod Věží a bylo pro mne příjemným zážitkem vystavovat opět obrazy s karvinskou tematikou před tak velkým množstvím návštěvníků. Prostory bývalé galerie na zámku zejí již druhým rokem prázdnotou a náměstí tak postrádá jedno z významných míst, které vytváří jeho charakter. Nezbývá než věřit, že se to jednou změní a budu se moci opět k malování místních motivů vrátit. Už teď se na to těším," zakončil Roman Schmucker.

Reklama

Výběr článků

Načítám