Hlavní obsah

Lymfodrenáže pomáhají onkologickým pacientům Nemocnice Prostějov

Novinky, Lucie Drahošová

Když se řekne lymfatická masáž, většina lidí si představí kosmetickou proceduru. Tyto terapie však pomáhají také u vážně nemocných onkologických pacientů. V Nemocnici Prostějov touto terapií, která je hrazena zdravotními pojišťovnami, ročně projdou na dvě stovky ošetřovaných.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

Lymfodrenáže se provádějí v případě vzniku otoku zvaného lymfedém, který je zapříčiněný např. operační jizvou, odstraněním uzlin, ozářením či radioterapií.

„Jedná se většinou o problém trvalý, proto se o pacienta s tímto typem lymfedému pečuje dlouhodobě, aby se končetina udržela v co nejnižším objemu,“ vysvětluje MUDr. Marcela Rozkošová, primářka kožního oddělení Nemocnice Prostějov, kde metodu zajišťuje odborně zaškolený personál, lékař lymfolog a lymfoterapeuté.

Aby byla léčba lymfedému účinná, musí se k ní přistupovat v rámci celkové komplexní fyzikální terapie.

„Ta zahrnuje manuální a přístrojovou lymfatickou drenáž i zevní kompresi končetin, buď vícevrstevnou bandáží, nebo elastickými návleky,“ uvádí primářka a doplňuje, že manuální lymfodrenáž je jemnou manuální technikou, která zvyšuje vstřebávání lymfy a její transport mízním řečištěm.

U přístrojové lymfodrenáže lymfoterapeuté využívají sekvenční přístroj vybavený návleky s několika komorami, které se postupně nafukují a vyfukují vzduchem, tím vytváří tlakové vlny podporující přemístění tkáňové tekutiny v mízním systému a v konečném důsledku i zmenšení otoku.

„Výsledek léčby však také závisí na řádné edukaci a spolupráci nemocného, popřípadě zapojení nejbližších příbuzných, do terapie v rodinném prostředí. Tam doporučujeme také pravidelná podpůrná pohybová cvičení,“ dodává Iveta Krsková, vrchní sestra a lymfoterapeutka kožního oddělení.

Nemocnice spolupracuje s lékaři onkologie, kteří do Prostějova pacienty s lymfedémem odesílají. Terapie je hrazena zdravotní pojišťovnou a ročně ji podstoupí kolem dvou set pacientů, většina z nich dochází opakovaně.

Reklama

Výběr článků

Načítám