Hlavní obsah

Lužická Nisa protéká krajem tisíce přírodních i architektonických krás

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nádherná řeka Lužická Nisa se plazí v četných zákrutech krajem Görlitz od našich hranic u Žitavy až po Bad Muskau na severu. Není to jen ona, která nabízí nádhernou přírodu s okouzlujícími místy, ale i lidská sídla, kterými se proplétá. S ní po staletí žijí Češi, Sasové, Srbové Slezané i Poláci.

Foto: Milan Turek

Horolezec na žulové stěně v Königshainu

Článek

Třetí největší saský kraj může jen stěží někdo přetrumfnout pestřejší nabídkou přírodních krás, historických pamětihodností i bohatým kulturním životem. Jako nepřetržitá páska se plazí Lužická Nisa od Žitavy na jihu až do Bad Muskau na severu krajem – Neisseland. Je lemována z levého i pravého břehu historií Slovanů, bohatou současnou kulturou a poskytuje i množství přírodních krás.

Z Čech spolu s řekou Mandavou Lužická Nisa míjí bizarní nejmenší horstvo Německa, činila husitům nedobytnou Žitavu. Přemyslovské královské město je plné památek po českých králích a posléze i emigrantech. Pyšní se postním plátnem s biblickými malbami z roku 1472, umístěnou jako oltářní plátno v kostele Sv. Kříže. Městská čtvrt Dittelsdsorf je pohádková dědinka s podstávkovými domy.

Klášter St. Marienthal v Ostritzu založila v roce 1235 česká královna Kunhuta a matka svaté Zdislavi Sibylla. Cyklostezku je zde možno střídat s gumovými čluny a plout nádhernými peřejemi uprostřed skalní scenérie. Hirschfelde nabízí pohled na historii dolování uhlí. O několik kilometrů dál Lužická Nisa zaplavila obří důl Hagenwerda a vytvořila obří jezero Berzdorf. Na jeho břehu se nachází vodní zámek Tauchritz a mohutný důlní bagr jako rozhledna.

Krajské město Görlitz nabízí množství kulturních památek i bohatou historii, jejímiž tvůrci byli češtrí vládci od dob Sámovy i Rostislavovy Velkomoravské říše, ale také i věrozvěstové, kteří sem přinesli křesťanství. V dobře udržovaném starém městě a  četných muzeích lze poznávat devíti set letou historii města.

Při prohlídkách centra udivuje na  4000 restaurovaných architektonických památek. Letní slavnosti piva lákají kvalitním nápojem i pestrým programem. Za jeden prohlídkový okruh městem lze poznat architekturu od pozdní gotiky, přes renesanci a baroko až do současnosti.

Svým neobvykle dobrodružným programem žije Kulturinsel-Einsiedel nedaleko obce Zentendorf s domy na stromech a bizarními hřišti. Městečko Königshain je proslulé nádhernými lomy žuly, dnes centrem horolezců.

Rothenburg je nejvýchodnějším malým městem Německa s muzeem letectví s českými letadly a neobvyklou historií požárů, z nichž dva založila žena, která byla za žhářství upálena.

Češi založili i nedaleké městečko Niesky, které bylo založeno herrnhutskými bratry, má tradfici Českých bratří a pověstnou historií staveb dřevěných domů. Sousední Weisswasser je městem sklářů, kteří výráběli první televizní obrazovky. Ozdobou je lesní úzkokolejná železnice.

Úplně na severu kraje lze najít unikátní památku dědictví UNESCa Fürst-Pückler-Park v Bad Muskau. Na rozsáhlém území předvádí tvorbu parku evropské úrovně. Tvůrce, kníže Pückler, byl v devatenáctém století znám  v Brně, kde se v restauraci Semilasso v Králově Poli ukrýval před věřiteli.

Zajímavá je osada Schleife, kde žije skupina Lužických Srbů evangelíků se svým jedinečným dialektem a živou tradicí. Je centrem srbské kultury, kde lidé stále nosí kroje a pořádají folklorní slavnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám