Hlavní obsah

Louče, kahany i lampióny ozářily Stříbro zlatem

Novinky, Martina Sihelská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu večer se ve Stříbře konal hornický pochod s loučemi a kahany, do kterého se zapojili nejen horníci, ale také stovky dalších návštěvníků s různými světýlky i lampióny.

Foto: Martina Sihelská

Stříbrští horníci.

Článek

Pochod začíná mít ve Stříbře tradici, letos se konal už popáté. „Vznikl k výročí udělení práva nosit uniformy a udělení praporu horníkům. Koná se vždy po dvou letech. Do kroku nám hraje Amátovka. Průvod se přesune ke skanzenu, kde na všechny čeká teplé občerstvení, možnost prohlídky a také ohňostroj," uvedl Karel Neuberger, 1. místopředseda Hornického spolku ve Stříbře.

Akci po zahajovacím proslovu odstartovali stříbrští ostrostřelci slavnostní salvou, a poté se sešikovali k pochodu.

V průvodu městem, který se pomalu přemisťoval k řece Mži, u které se nachází hornický skanzen, byla také Hana Fukarová. „Na tomto pochodu jsem už poněkolikáté, já mám takové akce ráda. Dnes bylo ideální počasí na takovou procházku, popovídala jsem si se známými. Tady u řeky je krásná příroda, často sem chodím. A hodně to tu zvelebili právě horníci, jsou to super kluci,” uvedla Fukarová.

Akci hlavně užívaly děti. „Já jsem tu s bráškou Danem, ten má i lampión, já ne. Já už také byl na podobném průvodu. Teď bych si ještě chtěl dát opečeného buřta, jestli ho tu u skanzenu budou mít,” řekl sedmiletý Samuel Volena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám