Hlavní obsah

Lidské hyeny se zaměřily na seniory

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku roku zaznamenali policisté na Královéhradecku již čtyři případy okradených seniorů. Ten poslední se stal ve čtvrtek v Hradci Králové. Dvě ženy se pod záminkou kontroly vodoměru vloudily do bytu 81leté stařenky a ukradly jí 93 tisíc korun.

Foto: PČR

Ilustrační foto

Článek

"Jedna z podvodnic stařence tvrdila, že jí vrátí přeplatek za malou spotřebu vody. Má ale pouze bankovku v hodnotě 5 tisíc korun a potřebuje ji rozměnit," popsala jednání pachatelek mluvčí policie Lenka Burýšková. Stařenka odešla do vedlejšího pokoje pro peníze a tak ukázala zlodějkám místo, kde měla bankovky uložené. Že byla okradena, zjistila až po jejich odchodu z bytu.

Této krádeži předcházely na Hradecku další tři obdobné případy. V polovině února se dva neznámí pachatelé pod záminkou přeplatku za elektřinu vloudili k třiaosmdesátileté ženě do domku v Nepolisech. Zatímco jeden starou paní bavil, druhý ukradl ze sekretáře v obývacím pokoji 25 tisíc korun.

„Přišel jsem vám zkontrolovat elektrospotřebiče," uslyšela v pondělí 4. března 82letá žena z Hradce, když otevřela dveře. "Důvěryhodně vypadajícího pána" pozvala dovnitř a provedla jej bytem. Muž provedl kontrolu radiátorů a nabídl jí, jak ušetřit. Požádal o kávu, aby se jim hezky povídalo, a zatímco ochotná stařenka vařila, začal prohledávat byt.  

Měl ale smůlu, jeho nepřítomnosti si žena všimla. Povedeného návštěvníka chytila v obývací pokoji u skříně. V ruce držel kožené pouzdro s jejími úsporami. "Muž se lekl, pouzdro pustil na zem a z bytu utekl," popsala Burýšková případ se šťastným koncem. Policisté případ vyšetřují jako podezření z krádeže, kde hrozí pachateli trest odnětí svobody až na 2 roky.

O dva dny později vnikl neznámý pachatel pod legendou kontroly elektroměru do domku Ve Střezeticích. Pětaosmdesátiletou paní okradl  o kabelku

Policie důrazně varuje veřejnost - a především starší spoluobčany - před podvodníky. "Nevpouštějte cizí lidi do domu ani na pozemek. Mějte uzavřené dveře domu, ale i branku oplocení pozemku," přidala varování mluvčí.

Jen v loňském roce šetřili policisté na Hradecku 17 obdobných případů s největší škodou 186 tisíc korun, v roce 2011 to bylo 18 případů s největší škodou 300 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám