Hlavní obsah

Lidové zvyky, tradice a řemesla v Pilníkově

Novinky, Jaroslav Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

10. srpna 2013 se v Pilníkově konaly již sedmé městské slavnosti. Letošní slavnosti byly tematicky zaměřené na „Lidové zvyky, tradice a řemesla“.

Foto: Jaroslav Blažek
Článek

Vzhledem ke svému rozsahu slavnost probíhala v okolí mysliveckého srubu, fotbalového hřiště a požární nádrže. Na organizaci slavností se podílela většina místních spolků: MS Krakonoš, SDH Pilníkov, MO Českého rybářského svazu, TJ Spartak a ZŠ Pilníkov.

Slavnosti začaly jednu hodinu po poledni. I letos každý účastník při příchodu obdržel malý dárek - poukázky na jídlo a pití. Po úvodních projevech hned začali soutěže pro děti s nostalgickým názvem „návrat do mládí", při kterých si my starší mohli zavzpomínat, jak jsme kdysi hrávali kuličky, tloukli špačky či honili káču. V některých disciplínách si dokonce zasoutěžili i zúčastnění starostové.

Ve dvě hodiny vystoupil vrchlabský národopisný soubor „Krkonošský horal" s pásmem lidových písní a tanců, proložených vyprávěním z krkonošských hor v krkonošském nářečí. Se skupinou PIlníkov navštívil i vládce našich hor - Krakonoš. Po nich vystoupila ještě skupina historického šermu REGO z Vrchlabí.

Po čtvrté hodině odpolední začala na koupališti očekávaná hlavní část velmi zábavného programu - běh nebo přejezd lávky jednotlivců na kole, na koloběžce nebo ve dvojicích na trakaři.

Během celého odpoledne zároveň probíhala výstava na téma „Co nám vydá půda“ - tedy výstava historického nářadí, strojů a náčiní, zařízení, které obyvatelé našli po půdách a ve stodolách svých stavení. A že se našly i zajímavé exponáty, dokonce byly vesměs i funkční, což si řada návštěvníků i vyzkoušela.

Příjemný den byl ukončen večerním koncertem oblíbené country skupiny „Rychlotrapky".

Reklama

Výběr článků

Načítám