Hlavní obsah

Lidé s Alzheimerem mají šanci. Desítky lůžek jim poskytne nový domov pro seniory v Praze

Novinky, Věra Breiová

Praha je na prvním místě v republice v počtu osob trpících Alzheimerovou nemocí či jiným typem demence. Takto nemocných je tam téměř 20 tisíc, ve Středočeském kraji je to dalších 17 500 osob. Od prosince jim může pomoci nový domov pro seniory GrandPark v Praze-Štěrboholech s kapacitou 150 lůžek.

Foto: Věra Breiová

Nový domov pro seniory v Praze-Štěrboholech bude přijímat klienty od prosince

Článek

„Výhodou pro obyvatele Prahy a okolí je, že pokud potřebují sehnat péči a ubytování pro seniora se sníženou soběstačností rychle, v GrandParku jim můžeme vyhovět v podstatě okamžitě,“ říká ředitel domova Pavel Ritchel s vědomím, že nová lůžka jsou velmi potřebná.

Jeho slova potvrzuje praktický lékař MUDr. Daniel Dvořák „Počet osob trpících některým typem demence či Alzheimerovou nemocí roste bohužel stále rychleji, zvláště v našem regionu, a tito lidé většinou v určitém stádiu vyžadují odbornou péči.“

Vše je přizpůsobeno potřebám klientů

Z celkové kapacity 150 lůžek je jich třetina určena pro Domov pro seniory, dvě třetiny pro Domov se zvláštním režimem, několik lůžek bude vyčleněno pro velmi žádanou Odlehčovací pobytovou službu. Vzhledem k tomu, že domov je určen pro seniory, jejichž soběstačnost je snížena, budova je tomu architektonicky a technicky přizpůsobena.

„Samozřejmostí je bezbariérovost, barevné prvky usnadňující orientaci, co největší přístup světla v kombinaci s vhodným osvětlením. Klienti budou mít k dispozici také dostatek multifunkčních prostor pro širokou škálu terapií a aktivizačních programů,“ vysvětluje ředitel GrandParku.

Významnou součástí celého areálu bude terapeutická meditační zahrada s terasou. „Realizaci této zahrady plánujeme s ohledem na počasí na jarní měsíce, aby si klienti již v létě mohli užívat pohody v pěkném přírodním prostředí navazujícím na stávající okolní zeleň a stromy,“ dodává Ritchel.

Kvalita nemusí být předražená

Výstavba GrandParku v Praze-Štěrboholech začala v říjnu 2015. „Pozitivním faktem je, že se nám daří stavět kvalitní pobytová zařízení pro seniory se sníženou soběstačností bez průtahů a za několikanásobně nižší náklady, než je tomu u státních zařízení,“ hodnotí výstavbu Ľubomír Vais, předseda představenstva společnosti EBM Partner, která je developerem a investorem projektu.

Nové zařízení je součástí sítě domovů pro seniory s názvem GrandPark. První z těchto domovů byl otevřen v květnu 2015 v Havířově. V listopadu téhož roku získal Zvláštní cenu poroty v celostátní soutěži Nejlepší z realit – Best of Realty.

„Porota nehodnotila pouze architektonickou stránku objektu, ale zajímal ji náš domov jako celek. Velmi nás proto těší, že tento projekt získal ocenění právě za posun v kvalitě a rozsahu nabízených sociálních služeb v Moravskoslezském kraji,“ říká Ľubomír Vais.

Neméně kvalitními projekty jsou i další dva GranParky, v Hradci Králové a v Praze-Štěrboholech. „Naše populace stárne a postupně bude stále důležitější, aby lidé měli možnost prožít své stáří důstojně a bezpečně v příjemném prostředí. Rádi bychom jim v budoucnu takovouto možnost poskytli ve všech krajích,“ plánuje Vais.

Pražský GrandPark bude jako registrované zařízení sociálních služeb poskytovat sociální a zdravotní služby 150 klientům 24 hodin denně po celý rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám