Hlavní obsah

Letošní Porta v Řevnicích přivítá kromě folkové a country „smetánky“ i Václava Neckáře

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební festival Porta představí v Řevnicích již po sedmé hvězdy folk a country hudby. Letos půjde již o 48. ročník a do Lesního divadla se 27. - 29. června sjedou opět významné osobnosti folk a country hudby.

Foto: Petr Mráček

Lenka Filipová

Článek

Portovní klasiku představí Jaroslav Samson Lenk, Hana a Petr Ulrychovi, Roman Horký a Kamelot, Petr Kocman, Pavel Žalman Lohonka, nebo Naďa Urbánková s Bokomarou.

Netradičními hosty v Hodině „H“ budou Václav Neckář s Bacily, Lenka Filipová s dcerou Lenny, Tereza Černochová a Radek Tomášek, kteří na závěr festivalu spolu s Petrem Kocmanem uctí památku nedávno zesnulého textaře Zdeňka Rytíře. Konec června bude opět svátkem kytar a romantiky ve stínu řevnického lesa.

Festival Porta 2014 letos odstartuje 27. června v 18 hodin v Lesním divadle v Řevnicích vystoupením místního sboru Notičky. Bránu folk a country muziky otevře skupina Falešná karta, která získala už v roce 2003 ocenění diváků Trampské porty. Hitem prvního večera festivalu bude jistě Bokomara a hvězda české country Naďa Urbánkova. V roce 2011 byla této osobnosti předána cena Senior Prix nadací Život umělce.

Finále pátečního večera bude patřit Jaroslavu Samsonu Lenkovi, který se svojí autorskou i koncertní činností zapsal do zlatého fondu nejen Porty ale celé naší trampské a písničkářské scény.

Sobota se nenechá pátkem zastínit, takže pódium zaplní hned v úvodu bluegrassoví Sem Tam nebo vítězové z předchozích dvou ročníků Porty mladá kapela Švédova trojka. Na percuse a bicí nástroje přijede zahrát „indián“ Petr Šušor se svým šamanským projektem Drum Circle, jenž dokáže hrou na bicí nástroje strhnout publikum do hudebního transu.

Než se slunce úplně skloní za středočeský horizont, zahraje své folkovo-renesanční sbohem Klíč kvarteto. Západočeský vítr zas do amfiteátru zavane loketského písničkáře a držitele tří Port Vojtu Kiďáka Tomáška.

Pro milovníky stromořadí vyrostou na pódiu i Javory a Hana a Petr Ulrychovi. Seskupení, jež sourozenci založili již v roce 1974, představí portovnímu publiku svůj legendární moravský folklór – poznávací znamení této proslulé dvojice doplněné o cimbál a housle.

Moderní lidovku vystřídá původně folková kapela Nadoraz, která ve své tvorbě mísí swing, dixieland, ale nezapomíná ani na kořeny country. Energické rozloučení na dobrou noc.

Nedělnímu programu a dalším podrobnostem se budeme věnovat příště.

Reklama

Výběr článků

Načítám