Hlavní obsah

Léto na Špilberku se Shakespearem

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro se nechce věřit, že již po sedmnácté se letos na Špilberku odehrají Letní shakespearovské slavnosti. Na festival docela slušný věk a pěkná tradice. Velký autor si uchovává mládí a jeho hry přitahují všechny věkové kategorie.

Foto: Pavel Mára

Milan Šteindler a Nela Boudová ve Večeru tříkrálovém.

Článek

Hrad Špilberk, hostitel festivalu v Brně, je významnou památkou a současně muzeem s bohatými sbírkami, stálými expozicemi, přitažlivými kasematy a zajímavou výstavní činností. Zejména od jara do podzimu je i centrem, v němž se odehrává řada zajímavých kulturních a společenských akcí. Shakespearovské slavnosti jsou považovány za „vlajkovou loď“ těchto událostí.

Letošní ročník se koná ve dnech 16. července až 12. srpna. V patnácti večerech bude uvedeno pět dramat W. Shakespeara: Veselé paničky windsorské, Romeo a Julie, Mnoho povyku pro nic a letošní premiéry – Večer tříkrálový a Othello.

První z premiér nastudovala režisérka Jana Kališová, která oblíbenou komedii přiblíží k současnosti, zaujmout by měla i scéna. Na úvodní tiskové konferenci představila inscenaci společně s Monikou Timkovou, mladou herečkou, nejvíc asi známou z filmové pohádky Princezna a písař, také jako Miss Academia 2015. Ve Večeru tříkrálovém sehraje roli Violy.

Režisérem česko-slovenské inscenace Othella je Michal Vajdička, který pro Slavnosti připravil již dvě inscenace. Roli Desdemony ztělesní Veronika Kubařová z Dejvického divadla. Scéna inscenace pod širým nebem bude netypicky umístěna ve středu nádvoří. Diváci budou v sedadlech po obou stranách, počet míst bude oproti jiným představením menší.

V zájmu zlepšení komfortu a pohodlí byl redukován i počet sedadel při běžném rozesazení diváků. Přibydou nové lavičky, došlo také k rekonstrukci a rozšíření WC.

Jako každoročně i letošní 17. ročník slibuje příjemné večery pod letním nebem ve společností pana Shakespeara a jeho her v podání populárních herců. Snad symbolicky předprodej vstupenek zahajuje 17. května na www.shakespeare a v síti Ticketportal.

Reklama

Výběr článků

Načítám