Hlavní obsah

Legenda českého folku Wabi Daněk zahraje a zazpívá ve Zlíně

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínský rodák a legenda českého folku Wabi Daněk zahraje a zazpívá ve čtvrtek 25. září ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU ve Zlíně. Lidé se mohou těšit na kapelu Rosa, jako hosté před hlavním koncertem vystoupí Jazzubs a kapela AG Flek – Trio. Koncert se uskuteční v prostoru kavárny, začátek je v 19 hodin.

Foto: Michaela Mitáčková
Článek

Český folkový písničkář a trampský bard Wabi Daněk, celým jménem Stanislav Jan Wabi Daněk, se narodil 30. ledna 1947 ve Zlíně. Dětství prožil v prostředí galské přírody obklopen skautskými a trampskými písněmi rodičů a jejich přátel z komunisty rozpuštěného skauta.

Po vyučení zámečníkem a vojně přesídlil z bytových důvodů do Chodova u Karlových Varů, kde se potkal s kapelou Plížáci. S ní se dostal i na Portu, tehdejší soutěž trampské a folkové písně.

Po návratu zpět do tehdejšího Gottwaldova se stal členem skupiny Rosa, pro kterou napsal píseň Rosa na kolejích. S oběma skupinami získal Interpretační portu, tedy cenu za nejlepší hudební výkon. To ale není nic proti tomu, že s Rosou na kolejích nevědomky stvořil poválečnou trampskou hymnu. A právě s Rosou si ve Zlíně zahraje a zazpívá po 40 letech.

V současné době vystupuje v duu s Milošem Dvořáčkem. Spolupracuje také s legendami, jako jsou Miki Ryvola, Kapitán Kid nebo skupina Pacifik.

Koncert doplňuje prezentaci osobnosti českého hudebníka, trampa a cestovatele Eduarda Ingriše vystavené v rámci stálé expozice Princip Baťa v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám