Hlavní obsah

Lázeňská kolonáda zve na Festival Janáček a Luhačovice

Novinky, Denisa Ižová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již 26. ročník prestižního hudebního Festivalu Janáček a Luhačovice bude zahájen v pondělí 17. července v 16.30 hodin u busty Leoše Janáčka.

Foto: Lázně Luhačovice

Festival Janáček

Článek

Festival je uspořádán pod záštitou Jiřího Čunka, hejtmana Zlínského kraje, a prof. Evy Blahové a jeho pořadatelem je Lázeňská kolonáda Luhačovice. Festival Janáček a Luhačovice je spolufinancován Zlínským krajem, generálním sponzorem jsou Lázně Luhačovice, a. s. Informovala o tom Milena Hrbáčová, kulturní manažerka Lázní Luhačovice, a. s.

Během zahajovacího koncertu festivalu zazní v podání české houslové legendy Ivana Ženatého a Filharmonie Bohuslava Martinů Bruchova Skotská fantazie, odezní také i Dvořákův Zlatý kolovrat a Janáčkovy Lašské tance.

V úterý se mohou hosté těšit na scénické provedení Janáčkova mimořádného díla Zápisníku zmizelého, který inspiroval operního režiséra Rocca k propojení s písňovým cyklem Edvarda Griega Děvče z hor (Haugutssa). V hlavních rolích obou písňových cyklů se představí významná mezzosopranistka arménského původu Juliette Galstian a světový tenorista Aleš Briscen.

Středeční koncert předního Slovenského komorního orchestru Bohdana Warchala s houslistou a uměleckým vedoucím orchestru Ewaldem Danelem slibuje skladby B. Brittena, P. I. Čajkovského, B. Bartóka nebo Á. Piazzolly.

Na závěr festivalu, v pátek, 21. července, se představí v kostele svaté Rodiny společně s komorním orchestrem Filharmonie Bohuslava Martinů proslulá cembalistka a varhanice Katta (Kateřina Chroboková) nejen jako autorka a interpretka vlastních skladeb Veni sancte Spiritus a Slavkof, ale také J. S. Bacha. V podání komorního orchestru zazní Dvořákova Serenáda E dur a Vivaldiho Koncert g moll.

Doprovodný program festivalu nabízí koncert Pěveckého sdružení moravských učitelů, oblíbenou a žádanou komentovanou vycházku po Luhačovicích seznamující hosty s historií pobytů Mistra Janáčka a v neposlední řadě besedu s PhDr. Jarmilou Procházkovou, autorkou knihy Janáčkovy Luhačovice, genius loci et genius musicae.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám