Hlavní obsah

Laureát Ceny Václava Chada Matyáš Chochola vystaví svá díla ve zlínské krajské galerii

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně zahájí v úterý 13. ledna výstavu děl Matyáše Chocholy, laureáta Ceny Václava Chada, kterou obdržel od českých porotců při VI. Zlínském salonu mladých v roce 2012. Výstava nese název Smích ha cha cha cha ha ha, hrdelní, spokojený smích.

Foto: archív KGVU ve Zlíně

Instalace Matyáše Chocholy ve zlínském zámku.

Článek

Vernisáž začne v prostorách galerie v přízemí budovy 14. továrního areálu v 17 hodin.

„Na samostatné výstavě bude kromě instalace skládající se z kovových konstrukcí, rytířské zbroji, empírového nábytku nebo keramických soch poprvé k vidění několik fragmentů připravované knihy, v níž se Matyáš Chochola zabývá vážně i s ironickým nadhledem východní filozofií, vesmírem, uměním, sám sebou a mnoha dalšími tématy, které můžeme číst jako postmoderní (čistě osobní) příběh současnosti,“ přiblížila výstavu její kurátorka Lucie Šmardová.

Ironie v podobě odkazů na dějiny umění, tvorba vlastního mýtu, rozpor mezi racionálním a iracionálním společně s důslednou snahou poznávat skrze své práce také sám sebe jsou jedny z motivů, které se v práci Matyáše Chocholy opakují. Dohromady s (často hudební) performance dochází k propojování prvků, které se zdají zdánlivě neslučitelné.

Výstavní prostor má tak často charakter divadelní scény nebo koncertního pódia. Stejně tak tomu bude i na zlínské výstavě, která je koncipována přímo pro prostor Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně.

Skrze postavu novodobého šamana, do které se často Matyáš Chochola stylizuje, zkoumá úlohu umělce v dnešní společnosti, zároveň se obrací do umělecké obce, k odborné veřejnosti.

„Vedle označení šaman nebo romantik se u autorova jména ještě objevuje spojení „harmonický chaos“ a něco na tom všem bude. Navštívit jeho výstavu je jako procházka po Möbiově pásce. Čím víc si jste na začátku jeho výstavy jistí, že Chocholovy strategie chápete, o to obtížněji se vám bude držet krok ke konci,“ dodala kurátorka výstavy Lucie Šmardová, která výstavu připravuje společně s kurátorem Martinem Fišrem.

Matyáš Chochola (1986) vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru Vladimíra Skrepla a Jiřího Kovandy, zároveň zde absolvoval několik stáží u zahraničních (hostujících) pedagogů - Zbigniew Libera, Gelitin Group, Florian Pulmhösl. Z ateliéru Ronyho Plesla na pražské VŠUP si odnesl také zkušenost s tvorbou skla.  

Součástí výstavy bude i doprovodný program v podobě komentovaných prohlídek s kurátorkou výstavy. Ta první se uskuteční 20. ledna v 17 hodin, další je na programu 31. ledna v 15 hodin. Výstava se koná v přízemí budovy 14 a potrvá do 15. února. Otevřena je denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin.

Podrobný program 14|15 BAŤOVA INSTITUTU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám