Hlavní obsah

Kytarový mág Štěpán Rak se stal čestným občanem Radotína

Novinky, Jana Hejrová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho příběh, který mu připravil osud, jakoby vypadl z románu. Láskou je mu kytara a život sám. Kytarový virtuos známý po celém světě, mistr improvizace, první vysokoškolský profesor hry na hudební nástroj, jímž dokáže vyjádřit vše. Profesor Štěpán Rak, čerstvě jmenovaný čestným občanem pražského Radotína.

Foto: Jana Hejrová

Radotínský starosta Karel Hanzlík udělil čestné občanství prof. Rakovi před zahájením I. adventního koncertu

Článek

Jen malou ochutnávku svého umění předvedl v neděli 29. listopadu v Radotíně, kde prožil většinu svého života. Štěpán Rak, který letos oslavil sedmdesáté narozeniny, zahrál o první adventní neděli před zaplněným sálem radotínského kulturního střediska. Adventní koncert pořádala Městská část Praha 16. Vstupné bylo dobrovolné, jeho výtěžek půjde na sociální programy města.  

V úvodu programu vystoupil starosta Městské části Praha 16 Karel Hanzlík, který Mistrovi předal pamětní medaili a titul Čestného občanství u příležitosti jeho významného životního jubilea a za jeho celoživotní přínos v oblasti světové klasické hudby.

„Bylo mi velkou ctí předat nejvýznamnější ocenění, jež mohou zástupci samospráv udělit, panu profesoru Rakovi, mezinárodně uznávanému skladateli a kytaristovi, který má neskutečně vřelý vztah k místu, kde žije, tedy k Radotínu“, sdělil po skončení slavnostní části koncertu radotínský starosta Hanzlík.

Ve svém úvodním slovu starosta dále připomněl význam křesťanství a tradičních Vánoc, a to v souvislosti s politickými událostmi a aktuálním dění, jimž jsme v médiích denně vystavováni. 

Repertoár nedělního adventního koncertu obsahoval jen rychlý průřez Rakovou tvorbou. Prvními třemi skladbami z programu Vivat Carolus Quartus Mistr připomněl blížící se 700leté výročí narození císaře a krále Karla IV., Otce vlasti. Milované Mistrovy pohádky nemohly chybět ani v Radotíně – Gulliverovy cesty, Malá mořská víla, prapodivná a prazvláštní Alenka v Říši divů či komentovaný Strakonický dudák. Závěr patřil vánočním skladbám a Vzpomínce na Prahu, jejíž součástí je i part Smetanovy Vltavy: Tebe, Praho, je tak těžké opouštět…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám