Hlavní obsah

Kralupský VTP Technopark se po dokončení zaměří na výzkum stavebních materiálů

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestavba budovy někdejšího kralupského mlýna na VTP Technopark je zhruba ve své polovině, dokončovat se bude až do letošního podzimu. Montáž výzkumných technologií bude probíhat v listopadu a prosinci, mladí výzkumníci ke svým aparaturám zasednou počátkem příštího roku.

Foto: Martin Tlustý

Přestavba někdejšího kralupského mlýna na moderní vědecko-technický park bude završena během letošního podzimu.

Článek

To vše na úterní tiskové konferenci v Kralupech nastínil prorektor pražské VŠCHT docent Milan Pospíšil. Současně přítomným předložil již konkrétní plán činnosti všech osmi kralupských výzkumných skupin. Ty budou bádat převážně v rámci tzv. stavební chemie, což je disciplína, která se obzvláště v posledních letech rozvíjí doslova tryskem.

V Kralupech se budou zkoumat stavební materiály na bázi polymerů, silikátová pojiva a kompozity, aktivní nátěry a povrchy, antikorozní povlaky, ohnivzdornost stavebních materiálů, recyklace stavebních odpadů, antibakteriální ochrana stavebních materiálů, jakož i možnosti rehabilitace stavebních památek včetně těch industriálních.

V osmi výzkumných skupinách zde spojí své síly převážně mladí odborníci jak z VŠCHT, tak rovněž z ČVUT. Uvažuje se i s praxemi zahraničních stážistů. V objektu VTP Technoparku bude pracovat kolem šedesáti osob, dvacítka včetně vedoucích pracovníků bude mít na starost provozní záležitosti, zbytek se bude přímo aktivně podílet na jednotlivých konkrétních výzkumech. V rámci činnosti VTP je rovněž uvažováno i s možností nezávislého výzkumu, za jehož účelem bude možné si některé laboratoře i jejich administrativní zázemí dočasně pronajmout.

Součástí budovy VTP bude i aula až pro 160 osob vybavená nejmodernější konferenční technikou, která bude v případě zájmu dostupná i pro externí zájemce. Jedním z dalších cílů Technoparku bude již avizovaná popularizace technických oborů se zaměřením na místní základní a střední školy.

K účastníkům tiskové konference promluvil rovněž kralupský starosta Petr Holeček, který zejména pražským akademikům letmo připomněl prvorepublikovou historii kralupských chemických výroben a vyjádřil naději na pokračování již úspěšně započaté spolupráce mezi pražskou VŠCHT a Městem Kralupy nad Vltavou.

Jako poslední vystoupil docent Antonín Kuta z Ústavu polymerů pražské VŠCHT. Ten bude gestorem první kralupské výzkumné skupiny pro stavební a izolační materiály na bázi polymerů. Podle jeho slov budou jeho studenti v rámci své odborné činnosti testovat aplikace polymerních izolací a stavebních materiálů vůbec. Na špičkových měřících zařízeních se bude například zkoumat chemická, plynová i tepelná odolnost, jakož i odolnost proti vlhkosti. Kutova skupina bude dále ověřovat například i možnosti použití polymerních lepidel, asfaltových materiálů, antivibračních nátěrů atd.

Na konci konference se všichni účastníci vybaveni bezpečnostními vestami a plastovými přilbami odebrali do pětipodlažní budovy VTP Parku, která je v současnosti přibližně v polovině své přestavby na odborné laboratoře a jejich technické i sociální zázemí. Zde jim odborní pracovníci libereckého Syneru odpověděli na celou řadu zvědavých dotazů a odborní návštěvníci i novináři měli zcela jedinečnou možnost si pořídit záběry budoucích výzkumných a konferenčních prostor, protože čilý stavební ruch zde utichne nejdříve na podzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám