Hlavní obsah

Království Vetřelců a Predátorů, ale i něžných víl a skřítků najdete ve Film Legends Muzeu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První, do koho narazíte, je utíkající veleještěr, pokud nepočítám lidi v pokladně. Ale ti nejsou exponáty z kasovních trháků, za kterými jste do Film Legends Muzea v Praze na Balabence přišli. Za ještěrem narazíte třeba na Batmana, E.T., slizouna z Krotitelů duchů, King-konga či Terminátora.

Foto: Vratislav Konečný

Vítejte ve světě filmové fantazie.

Článek

Něha i děs

To už jste v království postav z nejznámějších hollywoodských kasovních trháků. Jsou tu ve vitrínách i postavičky něžné, elfí, pohádkové, téměř dechem odfouknutelné bytůstky. Takové ty holčičí hrdinky, mazlivé, cukrklibové. To je svět filmových pohádek pro malé.

Ale hlavně uvidíte obří tesáky a trháky, šíleně vyvalené oči, kovové tlamy hladké i vrásčité, které vás děsí, a zároveň akčně hřejí na filmovém plátně či doma u televize. To jsou zase pohádky pro dospělé. Je tu i žraločí tlama z Čelistí, jednoho z prvních zvířecích hororů, který ve své době uváděl diváky v děs, paniku a úžas nad nevídanými triky. 

Fantastická řada z Vetřelců, Střihorukého Edvarda, šílená panenka Chucky, vedle Schwarzennegrovy masky z Terminátora. Je tu i jeho motorka s vinčestrovkou v sedlové brašně. Zbraní tu najdete hromadu, vesmírných i pozemských, například japonský samurajský meč z filmu Kill Bill.

Pražské muzeum navazuje na poděbradské, které založili sběratelé filmových figurek Jan Váňa a Jan Vlčko. Muzeum nejdřív provozovali v Praze, poté se rozhodli pro Poděbrady a nyní se znovu do Prahy vrátili. Poděbradské samozřejmě prosperuje dále.

Zná je téměř každý

Filmové figurky jak z pohádek Walta Disneyho, tak z například Terminátora, Batmana, Ramba. Avatara, Avengers, Guardians of the Galaxy, Star Wars, X-Mana, Spidermana, Underworld, Gremlins a dalších jsou naprosto věrnými kopiemi filmových postav. Měřítko je 1:1, 1:4 nebo 1:6.

Z doprovodných textů se dozvíte, jak vznikaly masky, makety a filmové repliky pro filmy režírované například S. Spielbergem, R. Scottem nebo J. Cameronem.

Jsou tu i masky z Kmotra nebo Planety opic, výčet by byl dlouhý, najdete tu několik set exponátů, spolu s poděbradským muzeem čítá tato mimořádná a v Evropě nevídaná kolekce přes 950 exponátů. Stále přibývají nové.

O víkendech probíhají různé akce, podrobnosti na webu.

Nejlepší je použít tramvaj č. 16, stanice Balabenka, adresa muzea je Sokolovská 12. Součástí muzea je také obchod Statue Collectibles.

Výběr článků

Načítám