Hlavní obsah

Krajská galerie ve Zlíně pořádá Dny otevřených ateliérů

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už podruhé se Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně zapojila do organizace Dnů otevřených ateliérů, během nichž zvou výtvarní umělci, architekti a umělečtí řemeslníci veřejnost do svého ateliéru, výstavních prostor nebo dílny. Ve Zlíně se tato akce uskuteční 15. a 16. dubna.

Foto: archív KGVU ve Zlíně
Článek

Během pátku a soboty budou mít návštěvníci jedinečnou možnost navštívit na téměř dvě desítky ateliérů a seznámit se s autory, kteří působí v nejrůznějších výtvarných odvětvích. Nabídka je pestrá, od klasického malířského, sochařského, keramického ateliéru až k moderním fotografickým, designérským, módním a multimediálním ateliérům.

Za zmínku stojí zejména zlínský ateliér sochaře Radima Hankeho, mezi jehož realizace patří například sousoší Tomáše a Jana Antonína Bati před 21. budovou či socha Emila Zátopka na Stadionu mládeže. Radim Hanke navíc v současnosti vystavuje i v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně, kde jsou k vidění jeho realizovaná díla, ale také nejrůznější návrh, náčrty nebo modely plastik.

Veřejnost jistě zaujme i architektonické a designérské studio ellement, otevřen bude i fotografický ateliér Libora Stavjaníka TOAST nebo dílna Ilony Pivodové tvořící především vitráže a šperky. Své ateliéry otevře také Fakulta multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati. Lidé nahlédnou například do ateliéru animované tvorby, designu oděvu, designu skla nebo do dílny, v níž se studenti zaměřují na grafický design.

Dny otevřených ateliérů Zlín nabídnou i doprovodný program. V pátek 15. dubna mohou lidé zavítat například do nově vzniklého Centra kreativních průmyslů, kde se uskuteční promítání dokumentu zachycující měsíční cestu manažerů po kreativních centrech Evropy. Promítání začne v 10 a v 15 hodin. Páteční program pak vyvrcholí od 20 hodin v malenovické sokolovně, kde se připravuje audiovizuální performace Circumflex. 

Sobotní program se zaměřuje především na děti a rodiče. Od 10 hodin se uskuteční v Mojí dílně malování s lektorkou na keramické polotovary – talíře, misky, hrníčky a svícny. Krajská galerie výtvarného umění otevře výtvarnou dílnu pro děti s rodiči od 14 hodin v budově 14.

Pro veřejnost je k dispozici brožura s mapou otevřených ateliérů. Pořadatelé lidem doporučují, aby si před návštěvou vybraných ateliérů zkontrolovali, zda mají v danou chvíli skutečně otevřeno.

Dny otevřených ateliérů jsou unikátní akcí, která si postupně získala své místo v kalendáři kulturních aktivit v několika krajích České republiky, ale také v Rakousku. Akci podporuje Statutární město Zlín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám