Hlavní obsah

Konference o historii Olomouce

Novinky, Karel Kavička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 16. března byla zahájena v dopoledních hodinách odborná konference na téma Město v baroku, baroko ve městě. Pořádá ji Vlastivědné muzeum ve spolupráci s Muzeem umění a filozofickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci.

Foto: Karel Kavička
Článek

Konference je doprovodným programem unikátního a prestižního výstavního projektu Olomoucké baroko. Výtvarná kultura let 1620 – 1780.

Konference je dvoudenní. Dopolední část se koná ve Václavkově sále Vlastivědného muzea a odpolední program vždy v Auditoriu maximu v Jezuitském konviktu. Na programu jsou přednášky významných osobností, znalců dějin umění období baroka. 

Baroko patří v Olomouci k nejvýznamnějším obdobím v jeho dějinách. Město v té době prodělalo svůj největší rozvoj jak po stránce společenské, tak kulturní a náboženské. Bylo plodným obdobím pro rozvoj obchodu a řemesel dále pro investory, zaměstnávající umělce ze všech oborů – architektury a stavitelství, sochařství, řezbářství, malířství  a  mnoha dalších.  

Město si zachovalo z  období baroka množství významných památek, které mu vtiskly nezapomenutelnou podobu. Jde o významné chrámy, paláce, kašny, sochy apod.

Nejcennější umělecké sbírky z období baroka jsou vystaveny  na uvedené výstavě, která potrvá už jen do 27. března 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám