Hlavní obsah

Končí Šavrdovský květen v ostravském Antikvariátu a klubu Fiducia

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šavrdovský květen je festival věnovaný památce ostravského spisovatele Jaromíra Šavrdy a jeho ženě Dolores Šavrdové u příležitosti výročí 25 let od smrti Jaromíra Šavrdy. Festival se koná pod organizační záštitou Antikvariátu a klubu Fiducia Ostrava.

Foto: Josef Zajíc

Ředitelka Archivu města Ostravy PhDr. Blažena Przybylová při výkladu nad archiváliemi rodiny Šavrdů. 27.5.2013

Článek

Jedna z významných akcí Šavrdovského května se konala v Archivu města Ostravy pod vedením jeho ředitelky Blaženy Przybylové. V pondělí 27. května 2013 se mohli zaregistrovaní zájemci od 10 hodin do 17 hodin, vždy v hodinových intervalech, seznámit s novými archiváliemi o životě a díle tohoto významného spisovatele, disidenta a občana Ostravy.

Jaromír Šavrda se narodil 25. května 1933 v Ostravě a zemřel 2. května 1988 taktéž v Ostravě. Vyrůstal také v Třinci, Prostějově a Praze. Maturoval na gymnáziu v Českém Těšíně. Absolvoval Filozofickou fakultu Karlovy univerzity v Praze. Ukončil Fakultu právnickou, ale nebylo mu dovoleno obhájit diplomovou práci.

V období normalizace let 1969 až do jeho skonu byl tvrdě a záměrně perzekuován, vyhazován z různých zaměstnání. Nesměl publikovat svá literární díla.

Za organizování ostravské samizdatové edice Libri prohibiti, kterou Šavrda v roce 1972 založil, byl vězněn. Po návratu z vězení se aktivně zapojil do Charty 77 a v září 1982 byl opět zatčen za pobuřování. Zemřel 2. května 1988 ve věku 55 let. Byl pohřben v Hrabové.

Po roce 1989 byl Jaromír Šavrda plně rehabilitován, byly mu navráceny vědecké tituly a v roce 1998 mu byl in memoriam udělen Řád Tomáše Garrigua Masaryka IV.třídy.

Rodina Jaromíra a Doroles Šavrdových v květnu 2013 věnovala Archivu města Ostravy archiválie z pozůstalosti, která obsahuje seřazené informace od rodného listu Jaromíra Šavrdy až po úmrtní list.

Zájemci o život a dílo Jaromíra Šavrdy se tak mohli podrobně seznámit a vidět na vlastní oči například motáky z vězení, či další doklady. Tyto se budou nyní v archivu třídit a zařazovat. Veřejnosti budou přístupné asi během jednoho roku.

Program festivalu Šavrdův květen: 29. května - Divadelní představení 1984 v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, 30. května 2013 Šavrdovský večer - Knihovna Václava Havla v Praze v 18 hodin, Zakončení festivalu a společné setkání v Galerii Rubrum v Ostravě - Přívoze ve 20,00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám