Hlavní obsah

Koncert v katedrále sv. Bartoloměje v Plzni dovolil zavzpomínat na sváteční dny

Novinky, Jan Kaše

V plzeňské katedrále sv. Bartoloměje si mohli lidé zavzpomínat na uplynulé sváteční dny a ještě jednou si poslechnout vánoční koledy a písně.

Foto: Jan Kaše

Zaplněná katedrála sv. Bartoloměje v Plzni

Článek

V překrásném prostředí katedrály sv. Bartoloměje na plzeňském náměstí Republiky se ve čtvrtek 5. ledna uskutečnil vánoční koncert v podání Junior orchestru ze Základní umělecké školy Bedřicha Smetany a dětských pěveckých sborů Mariella a Šum.

Koncert v zcela zaplněné katedrále zahájil Junior orchestr pod vedením dirigenta Milana Bačíka. Ačkoliv neměli mladí muzikanti takový prostor, na kterém obvykle vystupují, a jejich prsty trochu potrápil chlad, výtečně si poradili se skladbami jako například Tichá noc, Gloria sancti, We Wish a Merry Christmas či Jingle Bells. Libé vánoční tóny tak pozvolna a nenuceně proplouvaly celým prostorem katedrály.

Početné dětské pěvecké sbory Mariella z plzeňské 15. základní školy a Šum z Rokycan pod vedením sbormistryní Marie Novákové a Hany Šlégrové a za doprovodu Junior orchestru pak zazpívaly několik známých vánočních koled. Je pravdou, že mladí zpěváci se museli hodně snažit, aby jejich hlasy vynikly nad zvučným hudebním doprovodem, ale i oni svůj úkol nakonec zvládli na jedničku.

Vánoce sice pro většinu lidí již skončily, ale vánoční čas podle církevních tradic ještě trvá. Je proto překvapivé, kolik lidí zavítalo na tento koncert a i přes velký chlad uvnitř gotického svatostánku vydrželo až do samotného konce tohoto skvělého hudebního projektu.     

Reklama

Výběr článků

Načítám