Hlavní obsah

Komedie Tereza láká hereckým výkonem Barbory Vackové i písničkami Radůzy

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Inscenace nazvaná Tereza je velkou příležitostí pro mladou herečku Barboru Vackovou. Pod vedením zkušeného režiséra a herce Slováckého divadla Davida Vackeho předvádí v hodinové ONE WOMAN SHOW nevšední umělecký výkon, který mohou vidět diváci v Brně, Uherském Hradišti i Luhačovicích.

Foto: Pavel Paška

Herečka Barbora Vacková jako Tereza

Článek

Rodina Vackových je s divadelním prostředím svázaná vlastně odjakživa, a tak není divu, že se Barbora Vacková také vydala tímto směrem. Inscenaci Tereza napsal její otec a režíroval jeho bratr. Navíc ženské monodrama nebo také módně one woman show je specifickou divadelní disciplínou.

„Náročné to je, ale za sebe musím říct, že to nijak zásadně neřeším. Je mi na jevišti dobře a odevzdávám tam své maximum - užívám si to a věřím, že se mnou si to užívají i diváci," říká hlavní protagonistka, herečka Barbora Vacková, která na jevišti občas také improvizuje.

„Improvizace je samozřejmě součástí představení, i když se s ní jaksi dopředu nepočítá. Přichází hlavně ve chvílích, kdy nastane třeba nečekaná reakce publika nebo krátký výpadek textu - ano, i to se občas stává - textu je hodně a já hraji bez nápovědy. Pak prostě musím zaimprovizovat a z nenadále situace se vtipně dostat," usmívá se mladá herečka.

Součástí představení jsou i písně zpěvačky Radůzy, vlastně byly velkou inspirací pro samotný vznik monodramatu Tereza. „Radůzino poetické vyjádření je již mnoho let celé naší rodině nesmírně blízké a v určitém období zněla Radůza u nás odevšad, snad i z ledničky," směje se Barbora Vacková a dodává, že její mladší sestra Tereza má od Radůzy dokonce podepsanou harmoniku. Radůza dala k použití svých písní v představení svolení a s autory se i osobně sešla.

„Pozvali jsme ji na premiéru, ale bohužel v té době natáčela zrovna své nové CD a chystala turné, takže jí to nevyšlo," konstatuje autor inscenace Ivan Vacke. „Nedávno jsme se s ní ale osobně sešli v Uherském Hradišti před jejím koncertem a věnovali jí flašku slivovica a DVD se záznamem z premiéry. Tak snad se jí bude představení líbit."

Terezu v podání herečky Barbory Vackové můžete vidět 2. května v 19:30 v Buranteatru v Brně, 9. května v 19 hodin na Malé scéně Slováckého divadla v Uherském Hradišti a 28. května v 19:30 v Městském kulturním domě Elektra v Luhačovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám