Hlavní obsah

Kolem čtrnácti mravenišť k rozhledně Královec v Bílých Karpatech

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výhled z rozhledny bývá zvláště v členité krajině zážitkem, pro který je člověk ochotný vynaložit nemalé fyzické úsilí a šlapat několik kilometrů do kopce. Co ale dělat, když chcete na rozhlednu vzít malé děti?

Foto: Martina Žáčková

Výhled z rozhledny Královec.

Článek

Nezbývá, než kompromisně najít takovou, k níž se dá co nejblíž dojet autem. Jedna taková se tyčí ve Zlínském kraji nedaleko Valašských Klobouk. Podle kopce, na němž stojí, se jmenuje Královec.

Na silnici směrem z Valašských Klobouk k Brumovu-Bylnici vás směrovky navedou doleva k rekreačnímu středisku Královec. Nahoře na parkovišti u výletní restaurace odstavíte auto a pak stačí ujít zhruba půl kilometru pěšky po lesní cestě. (Možná je ovšem i klasická pěší varianta – z centra Valašských Klobouk po červené turistické značce asi dva kilometry do kopce nebo po naučné stezce začínající u vlakového nádraží.)

Zpestřením krátkého výšlapu po hřebeni od rekreačního střediska k rozhledně je přírodní zajímavost – v mimořádně hojném počtu se tu vyskytují mravenci lesní. Jak se následně u rozhledny dočtete na informační tabuli, minete cestou od parkoviště celkem čtrnáct mravenišť. Pozorovat mravenčí hemžení je zajímavé, není ale vhodné se příliš přibližovat - nejen proto, že jsou mravenci chránění, ale jsou navíc velmi čilí a během chvilky už vám šplhají po nohách.

Na vrchu Královec (655 m n.m.) stávala rozhledna již ve 20. letech minulého století, někdy po 2. světové válce ale zanikla. Současná dřevěná rozhledna byla zpřístupněna v říjnu 2006. K vyhlídkové plošině ve výšce 18 metrů vede 79 schodů. Vyhoupnete se tak těsně nad koruny okolních stromů a otevře se vám opravdu mimořádný panoramatický výhled na krajinu Bílých Karpat, Vizovických vrchů a Javorníků. Rozhledna, někdy nazývaná také Na Finiši nebo Rozhledna Cyrila Bureše na počest místního hudebníka a skladatele, je přístupná celoročně bez omezení.

Výlet na Královec můžete spojit také s prohlídkou Valašských Klobouk s malebným historickým centrem nebo málo známého hradu v Brumově-Bylnici, rodišti spisovatele Ludvíka Vaculíka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám