Hlavní obsah

Kolekce šperků Jitky Kudláčkové jsou neodmyslitelně spojené se záchranou přírody

Novinky, Lenka Žáčková
Aktualizováno

U vodní kaskády v Baarově parku v pražském BB centru proběhlo představení kolekcí šperků z dílny JK Jitka Kudláčková s názvy Voda a Naši motýli. Obě kolekce vzniky na podporu přírody. Celá řada známých žen se rozhodla tuto myšlenku 21. srpna podpořit.

Foto: Lenka Žáčková

Prostředí, které akci slušelo

Článek

Dámy, které přišly i se svými dcerami podpořit myšlenku Jitky Kudláčkové, si plně uvědomují, že snaha zachránit přírodu pro další generace je nebytná. Vidět totiž motýla v přírodě už není zcela běžné a plýtvání vodou patří mezi běžné nešvary ve společnosti. O tom, že vody ubývá, se v poslední době hovoří více a více. O tom, že z české přírody mizí motýli, již méně.

Jitka Kudláčková se svým týmem rozhodla pomoci nejen vodě, ale také motýlům, a výtěžkem z těchto kolekcí pravidelně přispívá na záchranu přírody.

„Motýli z naší přírody pomalu mizí. Možná jste to ještě neslyšeli, ale mě tato skutečnost zasáhla natolik, že jsem se s mistry zlatníky rozhodla vytvořit unikátní kolekci Naši motýli na podporu těchto živých klenotů našich luk. Vznikla tak krásná sada šperků, ale hlavně se stal zázrak na 40hektarové louce, kam se podařilo vrátit 42 procent původních druhů motýlů,“ vysvětlila známá česká šperkařka.

Část výtěžku z prodeje uvedené kolekce byla věnována prospěšné společnosti Česká krajina, která se problematikou motýlů zabývá. 

Kolekce Voda je vyrobena především ze zlata a perel jak sladkovodních, tak i tahitských. V kolekci Naši motýli pak převládá perleť. Motýli jsou pro zlatnické mistry velkou inspirací, stejně tak jako třeba vodní vážky.

Na akci byli přizvaní odborníci na slovo vzatí. O problematice mizení vody promluvila Diana Siswarton, vyhledávaná odbornice a poradkyně v oboru nechemického čištění a regenerace vody. O záchraně motýlů v české přírodě pak pohovořil Dalibor Dostál, zakladatel obecně prospěšné společnosti Česká krajina.

To, že je nezbytné chránit přírodu svorně potvrzovali všichni hosté. Přítomní, už jen svojí účastí, potvrdili, že si uvědomují, že je nutné zvýšit kolektivní odpovědnost, aby i budoucí generace zažily ten úžasný pocit, když nad loukou kmitají křídly pestrobarevní motýli, ale i jaké je to se napít z lesní studánky.

Svojí účastí i slovy akci podpořily dámy, kterým není osud přírody rozhodně není lhostejný: Linda Finková, hlasová koučka soutěže Tvoje tvář má známý hlas, Miss České republiky 2009 Aneta Vignerová, moderátorky Monika Leová a Andrea Košťálová, moderátorka Kristina Kloubková, Karla Mráčková s dcerou Karlou, herečka Gabriela Filippi s dcerou Sofií, herečka Denisa Pfauserová, Hanka Kynychová s dcerami Sofií a Alexandrou, Jana Doležalová, česká modelka a lékárnice, Andrea Kalivodová, operní diva.

Apel vnímali i náhodní kolemjdoucí, kteří se zastavili a naslouchali zajímavým tématům i předčítání z publikace o vodě. Ještě se sluší podotknout, že jmenované dámy se představily v šatech  ARTeDIVA Renaty Glosové, což umocnilo dojem celé akce. Až se chce říci, že došlo k důstojnému orámování tak důležitých myšlenek, které se proměňují ve skutečné činy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám