Hlavní obsah

Koledy a betlém přilákaly na Štědrý den do Nákří lidi z širokého okolí

Novinky, Lenka Pokorná

Zhruba 250 lidí, tedy více, než je vlastních obyvatel obce, přilákalo na Štědrý den odpoledne do Nákří na Českobudějovicku společné zpívání koled u nového obecního betléma. Ten vytvořili místní dobrovolníci díky příspěvku Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

Foto: Lenka Pokorná

Nákeřský betlém se bude časem rozrůstat.

Článek

„Betlém jsme pojali jako symbol rodiny a společného setkávání, současně jsme založili novou obecní tradici a podle počtu zúčastněných zřejmě úspěšně. V budoucnu budeme rozšiřovat počet postav. Jako první určitě přibudou tři králové a zvířata, která byla Kristovu zrození přítomna,“ poznamenala hlavní autorka a realizátorka nápadu Iva Brejžková. Spolu s ní se na přípravě betlému podíleli i další obyvatelé Nákří.

Osvětlený betlém, přibližně čtyři metry široký, metr a půl hluboký a zhruba 3,7 metru vysoký, s postavami světců v životní velikosti, bude na nákeřské návsi k vidění až do svátku Tří králů, tedy do 6. ledna příštího roku. Kostra betlému je vyrobena z březového dřeva a je vyplněná rákosem ze zdejších rybníků. Uvnitř se nachází anděl, jesličky s Ježíškem, Svatá Marie a Svatý Josef.

„Zpívání koled má u nás letitou tradici, ale tolik lidí zde nikdy nebylo. Návštěvníci letos přijeli a myslím, že právě díky betlému, z celého okolí. Bylo to tak skvělé vyvrcholení Oranžového roku v naší obci,“ uvedl starosta Nákří Pavel Božovský.

Slunečné počasí, ozvučenou náves, tóny varhan, tahací harmoniky, flétny, trubky a zpěv příchozích doplnil také zdarma podávaný punč, grog či horký čaj. Nálada zde byla vskutku sváteční.

„Je to hezké a velice příjemné. Všechno, co sdružuje lidi je dobré a navíc to patří k Vánocům,“ glosovala sváteční náladu u návesního rybníku Eva Hrušková z Týna nad Vltavou.

„V Nákří mám tetu, takže sem jezdíme poměrně často. Na zpívání koled jsme ale poprvé, vlastně jsme se přijeli podívat na betlém, který v této podobě nikde v okolí není. Je to zase něco jiného, nového a moc krásného,“ reagovala Veronika Horká z Dřítně.

Reklama

Výběr článků

Načítám