Hlavní obsah

Knižní bazar Čtenáři čtenářům po roce opět ve Skvrňanech

Novinky, Jan Albrecht

Je vám líto vyhodit knihy, které již nepotřebujete? Přineste je v říjnu do knihovny v plzeňské části Skvrňany. Hledáte zajímavou knihu pro svou knihovničku? Celý říjen bude před skvrňanskou knihovnou široký výběr knih zcela zdarma.

Foto: Mgr. Alena Sobotová

Knižní bazar "Čtenáři čtenářům

Článek

V říjnu probíhá v Obvodní knihovně Skvrňany Knihovny města Plzně již 15. ročník knižního bazaru Čtenáři čtenářům. Akce patří k nejúspěšnějším akcím knihovny, velká část návštěvníků se na ni těší celý rok.

Téměř každý řeší čas od času nerudovskou otázku: kam s ní? S knihou nebo knihami, které se mu nehodí, nemá je kam dát nebo je má díky štědrým dárcům několikrát. Co s dědictvím či přetékající knihovnou? Automaticky se tedy obrátí na antikvariát a ejhle, ono to zdaleka není tak jednoduché. „Napište seznam a uvidíme…“

Psát seznamy mnohého odradí, ale když ho přece jen napíše, zjistí, že z obsáhlého seznamu má antikvář zájem sotva o pár publikací. Nabídne tedy knihy jako dar knihovně, ale ani knihovna obvykle nejeví velký zájem, všechny nabízené tituly má již dávno ve svém fondu. A dát knihy do popelnice, to je ta nejhorší představa každého čtenáře.

Tento problém přivedl knihovníky před patnácti lety na myšlenku knižního bazaru Čtenáři čtenářům. Ve vestibulu knihovny rozestavili stoly, kam mohl kdokoli odložit svoje nepotřebné knihy, aniž by musel psát jakýkoli seznam nebo se ohlašovat a domlouvat. Knihy zůstávaly k dispozici dalším zájemcům, kteří si mohli zdarma vybrat a odnést, co je zajímalo.

V počátcích byly trochu obavy, zda bude o přinesené knihy zájem a zda nebude knihovna po skončení akce zavalena hromadami knížek. Ale ukázalo se, že každá kniha má opravdu svého čtenáře a zájem o akci byl tak obrovský, že od druhého ročníku bylo trvání bazaru rozšířeno na celý říjen - od pondělka do čtvrtka od 9 do 18 hodin, v pátek od 9 do 13 hodin.

Počet knih, které každoročně projdou bazarem, se nedá přesně určit, protože část z nich velmi rychle mění majitele a při provozu se nedá zachytit každý příchozí s balíkem v podpaží. Odhadem se ale ročně vymění asi 5 až 6 tisíc knih, takže letos by to mohlo být už víc než 70 000 vyměněných knížek.

Pravidelně převažují knihy ze 70. a 80. let, ale objevují se i knihy z počátku 20. století, či knihy úplně nové. Žánrově je nejvíce zastoupena beletrie, občas se ale objeví i hodně odborné publikace nebo knihy v angličtině či němčině.

Knihy nosí lidé z celé Plzně i okolí, nadšení, že jejich knihy budou ještě někomu k užitku a neskončí v popelnici. Proto je nejlepší přinést knihy hned na počátku října, aby měli všichni ostatní dost času na jejich rozebrání a nic nezbylo.

Naopak někteří zájemci o knihy přicházejí zjistit i několikrát denně, co přibylo, aby jim neunikl nějaký vzácný poklad, protože ty nejzajímavější knihy jsou samozřejmě hned pryč. Stane se, že zatímco jeden člověk vyndavá z tašky svoje přebytečné knihy, druhý si je hned bere pro sebe, nebo že jedno odpoledne leží na stolech jenom pár zaprášených knížek, kdežto za pár hodin se knihy sypou ze stolů a beden a halou se skoro nedá projít...

Nad knihami probíhají i zajímavé diskuze, ve kterých se neznámí lidé dělí o své zážitky z četby či nadšení z akce. Z vestibulu knihovny se tak na měsíc stává místo setkávání a debat mezi příznivci literatury, kteří si všichni akci velmi pochvalují.

Tolik spokojených lidí pohromadě jako na říjnovém knižním bazaru v knihovně ve Skvrňanech se často nevidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám