Hlavní obsah

Klavírní recitál v romantickém pojetí připomněl výročí narození Franze Liszta

Novinky, Zuzana Rožková

Nadační fond na podporu vážné hudby uspořádal ve středu 19. října od 19.30 hodin v modlitebně Českobratrské církve evangelické v Praze na Vinohradech klavírní recitál Romantický klavír Pavla Ambrože.

Foto: Zuzana Rožková

Klavírní recitál Pavla Ambrože

Článek

Celodenní deštivé počasí dobře korespondovalo s celkovým laděním koncertu, protože záměrem bylo potěšit srdce a uši posluchačů romantickými klavírními skladbami. Do Prahy na koncert přijel stipendista nadačního fondu, výjimečně talentovaný klavírista Pavel Ambrož, který studuje na Royal Academy v Londýně. V jeho virtuózním podání zazněly skladby Schumanna, Chopina a Haydna.

Večer byl koncipován také jako připomínka letošního výročí Franze Liszta, kdy celý hudební svět oslavuje 200 let od narození tohoto význačného skladatele a pianisty. Franz Liszt se zajímal o českou hudbu, přátelil se s Bedřichem Smetanou. Byl významným hudebním reformátorem a nezapomínal ani na ostatní muzikanty. Snažil se zakládat nadace, které by je podporovaly.

V jeho době to byl jistě úkol nelehký a velmi ojedinělý, takže pro Nadační fond na podporu vážné hudby bylo poctou jeho výročí vzpomenout. Závěrečnou skladbou koncertu byla Lisztova Španělská rapsodie, která se stala poctou vášnivou a současně adekvátně důstojnou.

Všem, kteří dali v tento večer přednost teplu domácího krbu nebo sledování fotbalového klání vzkazujeme: přišli jste o hodně. Vždyť mistrovská hudba ve výjimečném podání je tou pravou potěchou pro duši. Ale nevadí, přijďte třeba příště.

Fotografickou reportáž z koncertu, informace o nadačním fondu  a jeho dalších naplánovaných akcích najdete na webu www.nfpodporahudby.cz  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám