Hlavní obsah

Klášter Plasy odkrývá návštěvníkům svou technickou dokonalost

Novinky, Sylvie Kročáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Bez vody se tato stavba zřítí.“ I tento nápis na jednom ze základových kamenů spatří návštěvníci plaského kláštera během speciálních prohlídek věnovaných vodnímu a vzdušnému systému barokní budovy konventu. Zmíněné prohlídky jsou na programu v sobotu a neděli 11. a 12. srpna.

Foto: Sylvie Kročáková

"Bez vody se stavba zřítí"

Článek

Není příliš mnoho staveb, které by po estetické a zároveň i technické stránce udivovaly i po tři sta letech od svého vzniku v takové míře, jak tomu je právě v klášteře v Plasích. Za neuvěřitelnou důmyslnost a do detailu promyšlenou funkčnost vděčí konventní budova především odvaze a invenci svého architekta Jana Blažeje Santiniho - Aichela.

Klášter Plasy býval klášterem cisterciáků, a jako takový byl postaven v meandru řeky Střely, tedy v říční nivě. Stavba vrcholně barokní budovy konventu (obytné budovy mnichů), která nahradila původní konvent a za kterou stál mimo Santiniho zejména zdejší opat Evžen Tyttl, měla svou monumentálností udivovat a překvapovat. Pro takto mohutnou stavbu bylo tedy potřeba vyřešit uložení na nestabilním říčním podloží. A stavitelé se takového úkolu nezalekli.

Pod budovou se v podmáčené půdě nachází asi 5100 dubových pilot, na kterých spočívá dubový rošt. Teprve na této dřevěné konstrukci spočívá základové zdivo konventu. Aby nedocházelo k poškozování dubové konstrukce, byla tato zakonzervovaná vodou (aby bylo zabráněno přístupu vzduchu).

Voda byla tedy systémem kanálů do základů budovy přiváděna úmyslně (čímž se klášter v Plasích liší od mnoha historických budov stejné datace, kde byla voda primárně odváděna tak, aby základy byly co nejsušší). Samozřejmě bylo zapotřebí zřídit i kanály pro odvod vody přebytečné. V budově se pod hlavními schodišti nachází dvě vodní zrcadla - dva bazénky, kde je možné základový rošt pod vodní hladinou spatřit a udělat si alespoň částečný obrázek o podobě základů.

Princip vodního systému v plaském klášteře je samozřejmě ještě daleko složitější a překvapivější. A aby bylo zajištěno opravdu dokonalé fungování celé budovy, tak voda je zde doplněna všudypřítomným vzduchem - tedy systémem větracím a ve své podstatě i vytápěcím. To vše společně - oběh vody i oběh vzduchu - dává budově konventu život.

Pokud tedy toužíte lépe poznat princip fungování konventní budovy v klášteře v Plasích, podívat se do míst, kam se obvykle nedostanete, projít se kolem vodních zrcadel a protáhnout se s baterkou a helmou částí tzv. vzdušníkové chodby, tak máte právě nyní příležitost během akce Speciální prohlídky, které každoročně pro své návštěvníky připravuje správa objektu u příležitosti konání tradiční plaské pouti Na Královnu. Pouť se letos koná ve dnech 11. a 12. srpna a návštěvníci se do podzemí mohou vypravit po oba dva dny. První patnáctičlenné prohlídky vychází ráno v 9 hodin a poté každých dvacet minut až do šesté hodiny večerní.

Zájem o technické prohlídky je opravdu veliký. Od 1. srpna je tedy možné rezervovat si místa na prohlídce na telefonním čísle 373 322 174, kde obdržíte i podrobné informace, čím se na prohlídky vybavit. Pokud přijdete naslepo, je možné, že se do obvykle nepřístupných míst nepodíváte.

Reklama

Výběr článků

Načítám