Hlavní obsah

Kauza prodeje domu Zubatého 1 ani po mnohaletých soudních sporech nekončí

Novinky, Luděk Sefzig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdálo se, že kauza prodeje domu Zubatého 1 v roce 2003 po mnohaletých soudních sporech končí a otevře se cesta k prodeji nemovitosti nájemníkům. Usnesení Rady hl. města ale přineslo další nejasnosti. Praha 5 se proto obrátila na magistrát pro vysvětlení, jak dále postupovat.

Foto: Luděk Sefzig

Dům v Zubatého ulici se nachází poblíž Arbesova náměstí.

Článek

Funkcionalistický rohový dům v Zubatého ulici č. 1 se do hledáčku médií dostal za starostování Milana Jančíka. Tehdejší radní prodali dům firmě DENIKA REAL 2000, a. s., která tehdy nabídla jen o 200 tisíc Kč vyšší cenu než obyvatelé domu. Dům jí připadl za 33,5 miliónu korun.

Tehdejší rada Prahy 5 v oznámení záměru prodeje požadovala do 17 dnů složit jistinu ve výši 5 milionů korun, čímž prakticky znemožnila nájemníkům dům koupit. Následovala série soudních jednání, spor se dostal až k Ústavnímu soudu. Na základě ústavního nálezu se celá věc vrátila Obvodnímu soudu pro Prahu 5, který rozhodl o neplatnosti původní kupní smlouvy. Soud svým výrokem určil, že předmětné nemovitosti jsou majetkem Hl. m. Prahy. Městský soud v Praze, jako soud odvolací, rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 5 potvrdil.

Rada hl. m. Prahy 29. 4. 2014 vzala tyto skutečnosti na vědomí. Zároveň ale radní rozhodli o vrácení původní kupní ceny společnosti DENIKA REAL 2000, a. s. O úhradu částky pak magistrát požádal vedení Prahy 5, aniž by se zajímal například o zpětné vymáhání příjmů z nájemného za uplynulých 10 let po společnosti DENIKA.

Usnesením Rady hl. města tedy Praze 5 hrozí, že zaplatí 33,5 miliónu Kč a nebude ani spravovat předmětnou nemovitost. „Praze 5 by tak oproti původnímu stavu před rokem 2003 vznikla dvojí škoda, což je v rozporu s principem péče řádného hospodáře,“ vysvětlila zástupkyně starosty MČ Praha 5 JUDr. Naděžda Kratochvílová.

Současné vedení Prahy 5 se proto obrátilo na Radu hl. m. Prahy o stanovisko k otázce, zda správa předmětných nemovitostí Prahou 5 trvá, či zanikla.

Komu nemovitost patří nyní?

Odpověď na tuto otázku je klíčová nejen pro oprávnění s nemovitostmi nakládat. Předmětné nemovitosti, tedy pozemek parc. č. 2998 v k. ú. Smíchov s budovou č. p. 269 v Praze 5, Zubatého 1, byly před uzavřením kupní smlouvy, která je nyní neplatná, součástí majetku svěřeného do správy Městské části Praha 5.

„Pokud má Praha 5 do pokladny hlavního města zaplatit 33,5 miliónu korun, které magistrát poslal firmě DENIKA, pak by z logiky věci měla nemovitost dále spravovat a v důsledku neplatnosti smlouvy po společnosti DENIKA nárokovat příjmy z více jak desetileté faktické držby nemovitosti, jinak by se mohlo jednat o porušení povinností řádného hospodaření,“ vysvětlila zástupkyně starosty JUDr. Naděžda Kratochvílová.

Příjmy společnosti z pronájmů přitom jsou zásadní. Podle odhadu téměř pokrývají kupní cenu z roku 2003. „Odhadujeme, že částka vybraná uvedenou společností za předmětné období měla činit zhruba 21,5 miliónů Kč a za nájem nebytových prostor částku ve výši zhruba 7 miliónů Kč, tedy téměř celou tehdejší kupní cenu,“ dodal radní Prahy 5 Ing. Jiří Vejmelka.

Vyjádření vedení hlavního města dosud radní Prahy 5 neobdrželi, požádali proto o odklad termínu k zaplacení částky do konce září 2014. Kauzou se bude zabývat Zastupitelstvo MČ Praha 5 na svém zasedání 19. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám