Hlavní obsah

Kauza práv rozdělila Západočeskou univerzitu v Plzni

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí ministra školství Josefa Dobeše o prodloužení akreditace magisterského studijního programu Fakulty právnické ZČU rozdělilo univerzitu.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Rozhodnutí ministra Dobeše o prodloužení akreditace magisterského studijního programu Fakulty právnické ZČU rozdělilo univerzitu.

Článek

Západočeská univerzita (ZČU) vydala v pondělí 12. března oficiální stanovisko k tomuto ministrovu rozhodnutí, přičemž jej taktovalo jako lidsky vstřícný krok. Proti tomu nyní vystupují někteří představitelé z řad pedagogů a studentů Filozofické fakulty ZČU.

"Považujeme to za mimořádně ponižující pro naši odbornou i učitelskou práci, jakož i pro obraz ZČU jako celku. Zásadně přitom odmítáme argument o záchraně stovek studentů FPR ve chvíli, kdy její existence odborně i profesně poškozuje tisíce studentů, učitelů a absolventů ZČU, a to ze všech fakult," uvedli iniciátoři prohlášení z řad pedagogů a studentů Filozofické fakulty ZČU.

"Dlouhodobě jsme znepokojeni bezprecedentními pokusy o omezování akademických svobod, akademické samosprávy a opakovanými mocenskými zásahy do fungování veřejných vysokých škol ze strany MŠMT a podivujeme se dosavadním postojům nejvyššího vedení ZČU v Plzni, které tyto kroky buď ponechává bez jasných a nedvojznačných reakcí a nebo jim dokonce vyjadřuje podporu," pokračují iniciátoři prohlášení.

Ve svém prohlášení pedagogové spolu se studenty Filozofické fakulty ZČU vyzvali vedení univerzity, jmenovitě rektorku Doc. PaedDr. Ilonu Mauritzovou Ph.D., aby přehodnotila své stanovisko a veřejně nevyjadřovala podporu MŠMT a ministru Dobešovi ve věci prodloužení akreditace magisterského studijního programu plzeňských práv.

Reklama

Výběr článků

Načítám