Hlavní obsah

Karol Duchoň mohl udělat světovou kariéru, zemřel ale už v pětatřiceti letech

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský Tom Jones. Tak se přezdívalo slovenskému zpěvákovi Karlu Duchoňovi, který by v těchto dnech oslavil pětašedesát let. Pamětníkům se určitě vybaví jeho hity jako Uber pary, Šiel, šiel, V dolinách, Elena, Čardáš dvou sŕdc, Mám ľudí rád nebo Dievča z Budmeríc.

Foto: archiv autora

Slovenský zpěvák Karol Duchoň na snímku z roku 1975.

Článek

Karol Duchoň se narodil 21. dubna 1950 v Galantě a odmalička tíhl k muzice. Hrál na harmoniku, ke které později přidal kytaru. Hudební geny zdědil po své zpěvavé mamince, která pocházela Jugoslávie a své jediné dítko v muzice podporovala, jak mohla.

Bylo mu osmnáct, když založil kapelu Cool Boys, která hrála každou neděli na čajích. A dařilo se mu i na pěvecké soutěži o Zlatou vločku Calexu ve Zlatých Moravciach, v níž zvítězil. Když vzápětí dostal nabídku od Jaroslava Mikuly, začala tím de facto tím jeho pěvecká kariéra. Se Sextetem prošel tvrdou školu barového zpívání v zahraničí.

Po návratu v roce 1969 natočil slovenskou verzi známého hitu Sugar sugar. Textař Alexander Karšay ji nazval Nálady, ale více se vžil název Uber pary. Byl to první Duchoňův hit, který se objevil v Malé televizní hitparádě stejně jako na zpěvákově prvním supraphonském singlu, pro OPUS začal natáčet později.

Během své přibližně patnáctileté kariéry prošel řadou kapel, ale jako by stále hledal to pravé ořechové. Vedle hledání však slavil úspěchy na festivalech (Oravské synkopy, Bratislavská lyra) stejně jako na zahraničních štacích.

V roce 1974 mu slovenský OPUS vydal jeho první profilové album. S folklorně střiženou písní Čardáš dvou sŕdc (Peter Hanzely / Ľuboš Zeman) se dostal až do finále festivalu Yamaha v japonském Tokiu. Na základě toho přijal nabídku od západoněmecké gramofonové společnosti RCA Victor, která mu během následujících dvou let vydala v němčině několik singlů a album Karol (1976). Mimořádný úspěch sklidil i na světovém veletrhu gramofonových společností MIDEM v Cannes.

Doma natočil album Čardáš dvou sŕdc (1976), potom vyšla deska Karol Duchoň´79. S repertoárem neměl problém, byl natolik žánrově rozmanitý, že mohl zpívat s velkým big bandem i malou partou. Kromě talentu na rozdávání měl i hlas, který tolik lahodil uchu.

Když začal mít stále větší problémy s alkoholem, byl to začátek konce. Démon alkohol škodil jak jeho práci, tak osobnímu životu. Během poloviny osmdesátých let jeho hvězda postupně bledla.

Karol Duchoň nenašel ani manažera, ani způsob, jakým by se jeho kariéra dala posunout dál. Místo toho se dostavila umělecká stagnace, repertoárová i osobní krize a další problémy, nehledě na jeho neuspokojivý zdravotní stav. A pak přišel šok, když ve svých pětatřiceti letech Karol Duchoň 5. listopadu 1985 zemřel.

Zpěvákovu kariéru mapuje i knížka Legendy československé populární hudby 70. - 80. léta, kterou nedávno vydalo nakladatelství Grada Publishing.

Výběr článků

Načítám