Hlavní obsah

Kamélie ovládly zámeckou oranžérii v Lysicích

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí z nás se už těší na jaro, kdy se příroda probudí ze zimního spánku, vše se zazelená a rozkvete. Ale i zimní čas nabízí nedočkavým krásu kvetoucích rostlin, i když jen v oranžériích a sklenících. Právě v tomto období totiž začíná kvést „královna zimních květin“ – kamélie.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Zámecká oranžerie zaplněná návštěvníky.

Článek

Mohli se o tom přesvědčit návštěvníci Státního zámku Lysice, který od pátku 1. února do neděle 3. února otevřel zámeckou oranžérii a představil v plné kráse to nejlepší ze svých rostlinných sbírek.

Obdivovat jsme mohli nejen keře kvetoucích kamélií, ale rovněž i stromy kamélií, které jsou v České republice raritou. Neméně zajímavý je původ kamélií v Lysicích. Do kompletně obnovené oranžérie byly převezeny z Karlových Varů v letech 1996–1997. Jde o vzrostlé exempláře dosahující výšky téměř pěti metrů. Karlovy Vary však nebyly původním místem, kde byly tyto stromy pěstovány. Je velmi pravděpodobné, že v období 2. světové války byly právě převozem z Drážďan do Varů uchráněny před bombardováním.  

Rodiny s dětmi, zamilované páry, jednotlivci, skupinky přátel či seniorů zhlédli v oranžérii v Lysicích nejen půvabné stromy kamélií, ale i jejich drobnější varianty, sbírky citrusů, palem a dalších teplomilných rostlin a keřů. Všechny exotické rostliny pak v letním období zkrášlí zámeckou zahradu a další prostory zámku.  

A koho kamélie oslovily natolik, že se rozhodl přimět tuto okrasnou, původně asijskou, rostlinu ke květu i v domácím prostředí, měl možnost si během výstavy zakoupit mladou sazeničku i s podrobným návodem k úspěšnému pěstování. K dispozici byl i zámecký zahradník, který návštěvníkům odpověděl na všetečné pěstitelské otázky.  

Pokud jste výstavu v Lysicích nestihli, nemusíte čekat až na další zimu, sbírkami kamélií a jejich výstavami se mohou pochlubit i zámky Rájec nad Svitavou a Arcibiskupský zámek v Kroměříži.

Kamélie japonská – je okrasná rostlina pěstovaná v Asii už stovky let. V Evropě začala být známá od osmnáctého století. V 19. století bylo sbírání kamélií zálibou nejen šlechty, ale i jiný majetných vrstev. Pro kamélie se stavěly speciální skleníky a kvetoucí rostliny se používaly k výzdobě zimních zahrad. Květy kamélií byly ozdobou plesových šatů na evropských dvorech, ale pro samuraje znamená tento květ symbol smrti a znovuzrození. Kamélie jsou stálezelené keře nebo stromy a existuje několik stovek různobarevných odrůd. U nás pravidelně rozkvétají v zimě. Přestože paneláková éra kaméliím příliš nepřála, nevyhovuje jim příliš suchý a přetopený interiér, jsou kamélie v posledních letech velmi vyhledávanými květinami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám