Hlavní obsah

Kam zmizela čtvrtá věž mníšeckého zámku?

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Mníšek pod Brdy bude o víkendu 23. a 24. ledna otevřen pro návštěvníky, kteří mohou vidět reprezentační i soukromé pokoje, speciální prohlídky pro děti, Kouzelné sklepení i výtvarný ateliér. Do svých komnat zve zámek také o pololetních prázdninách 29. ledna.

Foto: Anna Čelouchová

Čertík Brdík hlídá čtvrtou věž mníšeckého zámku.

Článek

„Pozor, nesmíte si splést první písmenko, to on nemá rád!” říká pohádková průvodkyně dětem při prohlídce Kouzelného sklepení mníšeckého zámku. O kom to vypráví? O nejznámější pohádkové bytosti z Mníšku, čertíkovi Brdíkovi. Dostal své jméno podle toho, že se usídlil na Brdech. Je na to pyšný, a proto je velmi háklivý, když mu někdo jeho jméno komolí nebo se dokonce posmívá!

Každý hrad a zámek má nějaké své strašidýlko, Mníšek má svého čerta. Toho můžete potkat po celý rok, ne jen když čerti chodívají. Usídlil se ve sklepě spolu s dalšími pohádkovými bytostmi, ježibabou, andělem, vílou nebo vodníkem.

Je velmi starý, i když by mu to nikdo nehádal. Už před staletími, když se v Mníšku stavěl nový zámek, poletoval po světě. Všiml si čilého ruchu, mnoha řemeslníků i zámeckého pána.

Pan Servác Engel dohlížel na stavbu svého nového sídla, zajišťoval materiál, počítal výdaje. Nechal si vybudovat čtyřkřídlý zámeček kolem uzavřeného nádvoří a na každém rohu jednu věžičku. V jedné měl kapličku, ve druhé odpočinkový salónek k posezení, ve třetí lovecký salónek se stolním kuželníkem. Ale co to? Čtvrtá věž se zalíbila čertovi, a tak si ji odnesl. 

Čertík Brdík si čtvrtou věž nechal a dodnes ji nepustil z rukou. Proto má zámek Mníšek jenom tři věže. Naštěstí ji uloupnul ze zadní strany, takže na první pohled návštěvník nic nepozná. A někdy ani na druhý, ostatně, přijďte se sami podívat.

Navštívit můžete o víkendu kromě Kouzelného sklepení také Pohádkové prohlídky s princeznou, prohlídky Putování za zámeckými skřítky, výstavu módy na panenkách, výtvarnou dílnu. To vše je určeno zejména rodinám s dětmi, dospělí návštěvníci si mohou poslechnout o historii zámku a prohlédnout exponáty na dvou prohlídkových trasách. 

Reklama

Výběr článků

Načítám