Hlavní obsah

Kam o Hradozámecké noci? Na karneval v Duchcově, do divadla v Litomyšli či do Slatiňan "po anglicku"

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přes osmdesát památek z celé republiky se zapojí do letošního ročníku Hradozámecké noci (29. srpna) a nabídne to úplně nejlepší! Jejím centrem se stane zámek Kratochvíle, který připravuje charismatický program naplněný renesancí.

Foto: NPÚ
Článek

„Smyslem Hradozámecké noci je nabídnout návštěvníkům něco speciálního. I na památkách, které dobře znají, mohou totiž díky romantické atmosféře letní noci a zajímavým programům prožít něco nevšedního. Oslavou na samém konci prázdnin chtějí také správci hradů a zámků poděkovat věrným návštěvníkům za přízeň a symbolicky zakončit úspěšné léto,“ vysvětluje generální ředitelka Naďa Goryczková.

Jejím centrem se stane zámek Kratochvíle, který na sobotní noc 29. srpna připravuje charismatický program naplněný renesancí, v němž se vrátí do doby svého vzniku a největší slávy.

Také další památky chystají na nejslavnější událost sezóny programy naplněné letní romantikou.

Mistr benátských karnevalů Giacomo Casanova zve na velkolepou zámeckou slavnost ve stylu maškarního bálu na zámek Duchcov.

Na zámku v Litomyšli se návštěvníci vrátí o 216 let zpět, do předjaří roku 1798, kdy se na zámku připravovala premiéra divadelní hry Milenec a sok v jedné osobě, kterou bylo slavnostně otevřeno domácí divadlo rodiny Waldsteinů. Návštěvníci se v průběhu prohlídek ocitnou v předvečeru slavnosti, kdy zámkem vládnou přípravy a zkoušky představení, za dohledu hraběnky Marie Františky z Hohenfeldu.

Na zámku Hradec nad Moravicí proběhnou zábavné prohlídky zámeckými interiéry s průvodci v historických kostýmech a s projížďkou kočárem. Na své si zde přijdou i milovníci vína při degustaci v zámeckém sklepení a fanoušci stříbrného plátna, pro ně je připraveno promítání filmu Rozmarné léto na fasádu Bílé věže.

Pozorováním slunce přecházejícím v pozorování noční oblohy doplněné komentovanou prohlídkou Santiniho kostela Nanebevzetí Panny s přednáškou Lumíra Honzíka "Pražský orloj" proběhne v klášteře Kladruby.  

Ve znamení velké přestavby se ocitnete na hradě Grabštejn. Ne že by snad hrad sám byl během ní přestavován, ale spolu s dr. Jiřím Mehlem ze Střelic budete mít možnost prožít ještě jednou renesanční dobu a atmosféru největší stavební změny, jíž hrad v novověku prošel. A na závěr prohlídky vás čeká ochutnávka renesanční speciality.

Prohlídky s kastelánem o zajímavostech hradu a zámku Horšovský Týn nazvané Jak se co dělá budou v letošním roce zaměřeny na prostor zámecké kuchyně a skladů porcelánu, skla a nádobí. Součástí bude i ukázka betlémů a dalších církevních předmětů (od 19., 21. a 23. hodiny).

Na noční procházku zámeckými komnatami v jedinečné atmosféře rozsvícených lustrů a lamp zve zámek Slatiňany. Knížecí salóny si projdete bez průvodce vlastním tempem, jak bývá zvykem na památkách v Anglii. Bude tedy čistě na vás, kolik času prohlídkou exponátů v zámeckých pokojích strávíte.

Na zámku Kynžvart se Hradozámecká noc ponese v duchu vídeňského koncertu počátku 19. století. Výstava Kongres džentlmenů, přednášky i koncert v zámecké kapli (hudba Ludwiga van Beethovena) připomenou Vídeňský kongres jako významný politický i společenský mezník.

Reklama

Výběr článků

Načítám